Muziek / Album

Kwijlende speakers

recensie: Soundsurfer - Allow Me

~

Sommige nieuwe bands komen nergens aan de bak, hoe goed ze hun best ook doen, andere bands worden totaal gehyped, terwijl hun muziek weinig tot niets voorstelt en bij weer andere bands blijkt dat kwaliteit altijd boven komt drijven. Hoewel het gemiddelde VPRO-adept het niet met mij eens zal zijn, is Spinvis van de middelste categorie een goed voorbeeld. Hoewel Spinvis live bijzonder enerverend schijnt te zijn, overtuigt het op plaat maar weinig. De laatste categorie is dan ook veel interessanter. En laat daar nou net de nu te recenseren band in vallen. Soundsurfer dus.

Goede demo

De demo van de band sloeg in verschillende media goed aan; bij de Fret schopte Soundsurfer het tot demo van de maand en het 3FM programma Buzz verkoos het plaatje zelfs tot demo van het jaar. Verder heeft Soundsurfer een Essent Award gewonnen en stond de band begin deze maand op het Noorderslagfestival in Groningen. Zeker geen slechte prestatie voor een band waarvan de debuutplaat nog maar een paar weken uit is.

Natte plekken

Het aardige aan Soundsurfer is dat de muziek volstrekt niet vernieuwend is. Alles wat de band doet is al eens gedaan. Beter zelfs dan zij het doen, maar ook slechter. En dat laatste is in dit geval het belangrijkst. Een goed voorbeeld van een liedje (eindelijk is er weer eens een plaat waarbij ik kan spreken over liedjes) dat sterk aan andere muziek doet herinneren is Put It Right. In alles doet dit denken aan een mooie, rustige Beach Boys-compositie. De samenzang zorgt voor natte plekken in je speakers, maar God! wat is het een heerlijk.

Boek en Beatle

~

Allow Me is met Put It Right en 12 vergelijkbare nummers een plaat die heerlijke wegluistert. Met een goed glas wijn en een lekker boek op de bank past Soundsurfer perfect tussen platen van bijvoorbeeld de Beatles, Beach Boys en Crosby Stills Nash & Young. En voor hen die niet van lezen houden, maar oude muziek wel op waarde weten te schatten, is Allow me een leuke plaat om de platencollectie weer eens overhoop te halen.

Excelsior?

Wat mij betreft is Soundsurfer met een succesvolle demo en een mooie plaat nu één van de meestbelovende nieuwe bands in Nederland. Allow Me klinkt alsof Soundsurfer rechtstreeks uit de Excelsior-stal komt, wat de band waarschijnlijk meer publiciteit zou opleveren dan momenteel het geval is. Daarom hoop ik dat Soundsurfer binnenkort een uitgebreide tour langs het Nederlandse clubcircuit gaat maken en daar de harten van Nederlandse publiek verovert. Het mijne hebben ze in ieder geval al te pakken.