Putumayo Presents: Radio Latino
Putumayo World Music is een label dat zich heeft gespecialiseerd in het uitbrengen van feel good verzamelcd’s gevuld met muziek uit alle windstreken van de aardkloot. De cd’s tref je vaak aan bij minder voor de hand liggende distributiepunten als espressobars en boekwinkels. Aanschaf van zo’n schijfje geeft je ook nog eens een goed gevoel want een deel van het geld gaat naar een goed doel: welk doel hangt af van de cd die je koopt. De collectie van Putumayo onderscheidt zich tot op heden qua inhoud op een verfrissende manier van andere verzamelplaten, omdat de samenstellers een bijzonder goede smaak hebben en weten waar Abraham de mosterd haalt. Het gebodene op deze nieuwe Radio Latino plaat is hierop geen uitzondering.
De laatste jaren zijn uit Latijns-Amerika vooral popartiesten als de Colombiaanse Shakira of de Mexicaanse band Maná doorgebroken, maar het zal niet verbazen dat er in de landen van dit enorme gebied veel talent rondloopt: het Latijns-Amerikaanse muziekgebied is al decennia lang een borrelend, gistend vat gevuld met interessante artiesten die in Europa gewoonweg onbekend zijn. De Latijns-Amerikaanse popmuziek is een opwindende mix van vele stijlen zoals funk, rock, reggae, ska en hiphop, gecombineerd met lokale ritmes zoals salsa, merengue, son en tango. Het samenstellen van een verzamelaar die heel het gebied bestrijkt lijkt bij voorbaat onbegonnen werk.
Feestnummer
Orishas |
Het leuke van een verzamelplaat blijft het ontdekken van nieuwe artiesten. Alle elf bijdragen op de cd zijn van een opvallend hoog compositorisch niveau. Behalve het in Europa al bekende Cubaanse hiphopcollectief Orishas, op de cd vertegenwoordigd met het nummer Reina de la Calle, zijn alle artiesten vooral in eigen land al min of meer bekend en staan de meesten op het punt internationaal door te breken. De hitsige opener Princesa van het Venezolaanse Sacha Nairobi komt bijvoorbeeld dichtbij de songs van Shakira. Het fantastische Vagabundo, een cover van een jarenvijftig-nummer van Trio Los Panchos en hier gespeeld door de Uruguyaan Martin Buscaglia, verraadt invloeden van muzikale vriend en landgenoot Jorge Drexler. De fraaiste bijdrage leveren misschien wel Los Pinguos, Argentijnen die zoals zovele landgenoten zijn uitgeweken naar Californië, met Cielo Escarlata, een feestnummer in de ska-traditie van de in Zuid-Amerika waanzinnig populaire Argentijnse band Los Fabulosos Cadillacs.
Onbegonnen werk
De 39 minuten die Radio Latino duurt zijn helaas veel te kort om dit overwegend Spaanstalige gebied tot zijn recht te laten komen. Sowieso is het vreemd dat een immens groot land als Brazilië niet is vertegenwoordigd op deze plaat (misschien vanwege de Portugese voertaal?), terwijl er bijvoorbeeld wel drie composities uit Cuba op Radio Latino staan. Toch mag dat de pret niet drukken, het is eigenlijk gewoon hopen op een snelle Radio Latino II.