Muziek / Album

Rinse Appelstroop

recensie: Nine Black Alps - Everything Is

Nine Black Alps is een jonge band uit Groot-Brittanië die geheel tegen de stroom in geen hip klinkende neo-britpop maakt zoals de Kaiser Chiefs en Art Brut, maar juist is gekomen met een tegen de Grunge aanleunend debuutalbum vol punkrock. Opmerkelijk genoeg klinkt die plaat niet gedateerd, maar juist heel lekker.

~

Nou is Grunge een verzamelnaam waar veel verschillende bands onder vielen die muzikaal wel verwant waren, maar samen niet voor een heel consistente stijl zorgden. Bij Britse grunge zullen de gedachten snel naar Bush gaan, maar Nine Black Alps lijkt (gelukkig) niet op die band. De bandsound heeft namelijk het meest weg van de koningen van de grunge: Nirvana. Dan echter wel Nirvana ten tijde van het hitalbum Nevermind. Die invloed is meteen terug te horen in het eerste nummer van deze cd, Get Your Guns, waarvan de basisriff en het couplet regelrecht refereren aan Breed van de grote Amerikanen. Toch is Nine Black Alps onmiskenbaar Brits en dat komt vooral door de stem van zanger Sam Forrest, die lekker fris klinkt hoewel hij in de akoestische ballade Behind Your Eyes het onvervalste Manchester accent heeft dat we ook kennen van Happy Mondays-voorman Shaun Ryder.

Punkpop

Na de sterke opener volgen lekkere up-tempo nummers die allemaal flink aanstekelijk zijn. De punkrock van Cosmopolitan doet even denken aan de vroegste nummers van de Manic Street Preachers. Not Everyone heeft juist weer die heel sterke Nirvana-invloed, met snerpende en gierende gitaren die Nirvana zelf bij Sonic Youth weghaalde. De nummers hierna zijn een stuk lichter dan de eerste drie nummers. Het gitaargeluid is minder agressief, de refreinen zijn poppier en opeens blijkt Sam Forrest ook echt te kunnen zingen. Unsatisfied doet daardoor sterk denken aan Ash en Headlights aan Weezer. Na de ballad Behind Your Eyes gaat het weer van-dik-hout-zaagt-men-planken. Iets meer op de punktoer (denk aan The Offspring), maar iets minder catchy dan de eerdere nummers. Just Friends valt op omdat het sterk lijkt op de oudste nummers van Blur, maar dat komt vooral door de zanglijn.

Herfststorm

Het Britse blijft, ondanks de Amerikaans aandoende zware gitaren, stem van de zanger en melodieën, sterk aanwezig bij Nine Black Alps. Dat is ook wat er voor zorgt dat Everything Is eigenlijk geen minuut verveelt. De nummers hebben wel veel en duidelijke verwijzingen naar andere bands, maar storend is dat niet. De melodische punkpop van de band is juist verfrissend omdat het niet zo vreselijk blij is. Als je er broodbeleg bij zou moeten bedenken: rinse appelstroop. Je gaat geheid vrolijk op de fiets door de herfststorm met dit op je oren en dat op je boterham.