Muziek / Concert

Veel te degelijk

recensie: Krezip live

~

Er rust een zware last op de schouders van Jacqueline Govaert. De band Krezip valt en staat met haar innemende persoonlijkheid. Al springend, dansend en vooral ook gezellig kwekkend beweegt ze zich over het podium om het ons naar de zin te maken. En met succes. Het veelal jonge publiek geniet met volle teugen van de strak geregisseerde set van de band die begon als Tilburgs middelbare-school-bandje en in een paar jaar tijd uitgroeide tot een van Nederlands meest populaire en degelijke acts. Misschien wel iets te degelijk.

Waar is die oh zo belangrijke spontaniteit gebleven? Natuurlijk is de ontwapenende persoonlijkheid van Govaert nog steeds een belangrijke schakel, maar het lijkt verder wel of deze jonge band nu al de automatische piloot heeft ingeschakeld. Alle standaardtrucs en showelementen werden uit de kast gehaald om het publiek maar zoveel mogelijk te betrekken bij de verrichtingen op het podium. We moesten springen, klappen, zwaaien en zingen. Natuurlijk deed iedereen van harte mee, maar dat neemt niet weg dat die kunstgrepen iets goedkoops hebben.

Flauwigheden

Ook de dansjes en bewegingen van de verschillende bandleden waren voor een deel ingestudeerd. Dat hoeft toch helemaal niet in een goede rockshow. Deze jongens en meisjes hebben genoeg in huis om het op eigen kracht te redden. Al die flauwigheden zijn compleet overbodig en sluiten ware spontaniteit uit. Het lijkt wel of er gewoon geen plaats is voor een beetje gestoei op het podium.

~

Toch wist de band ondanks het ietwat zompige gitaargeluid een strakke set neer te zetten, waarin I Would Stay een ondergeschikte rol vervulde en godzijdank niet als clichématige toegift werd gespeeld. Juist de heerlijke jazzy encore gaf het tot dan toe behoorlijk vlakke optreden net dat broodnodige extra beetje klasse. Ook de stem van Govaert kwam hierin het beste uit. Het nieuwe album Days Like This bewees eerder dit jaar al dat er binnen Krezip echt geen gebrek aan talent is.

Te jong

Maar dus toch geen grootse daden van de band die, mede door de live-registratie van I Would Stay op Pinkpop, een behoorlijke podiumreputatie heeft weten op te bouwen. Krezip gaf een degelijk optreden en het publiek ging uit zijn dak. Maar is de band niet iets te jong om zo degelijk en veilig te spelen? Er is toch nog genoeg tijd om die paar wilde haren te verliezen.