Muziek / Album

Koude rillingen

recensie: Kashmir - Zitilites

~

Begin juni komt het nieuwe album van Radiohead uit. Thom Yorke en de zijnen mogen echter heel blij zijn als hun opvolger van Amnesiac zo goed is als het laatste werkstuk van het Deense Kashmir. In 1999 verraste de band al met het, ook al behoorlijk als Radiohead klinkende, The Good Life. Een album vol met pareltjes van popsongs. Vooral het openingsnummers met daarin de briljante zin: every home should have a mom in love and a daddy in space, bleef enorm hangen. Zitilites is nog beter dan The Good Life. Wederom met een fantastisch openingsnummer.

Gespannen

De vergelijking met Radiohead lijkt altijd een beetje makkelijk, maar is in dit geval wel heel erg voor de hand liggend. Kashmir maakt intens emotionele muziek, die ongeveer in dezelfde sfeercategorie valt als het werk van Radiohead. Wel heeft Kashmir toch een eigen, zeer overtuigend, geluid. Zitilites klinkt van de eerste tot en met de laatste minuut zeer geënspireerd en gedreven. Het album ademt een bepaalde gespannenheid uit, een ietwat opgefokte atmosfeer. Met name zanger/componist Kasper Eistrup is met zijn vaak ingetogen, soms zeer schelle stem verantwoordelijk voor een uur lang prettige koude rillingen over de rug.

Het songmateriaal is van een uitermate hoogstaande kwaliteit. Je hebt wel eens van die bands die op de plaat al het kruit al verschieten in de eerste drie à vier nummers. Kashmir maakt zich daar echter geenszins schuldig aan op Zitilites. De eerste nummers zijn prachtig en zouden het kruit kunnen zijn, wat er echter daarna nog verschoten wordt is ongelooflijk.

Vernietigende uitbarsting

~

In het prachtige Ruby Over Diamonds gaat de iets vervormde stem van Eistrup door merg en been. Het uit een drumbeat opgebouwde nummer laat horen hoe goed de heren van Kashmir weten waar ze mee bezig zijn. Dit noem ik nog eens songopbouw. Hetzelfde geld voor het volgende nummer Melpomene, het absolute hoogtepunt van Zitilites. Je voelt bij het luisteren al een bepaald gevoel opkruipen, een gevoel dat na een prachtige, ingehouden brug overslaat in een vernietigende uitbarsting. Met schreeuwende gitaren en een jankende Eistrup.

Meters dik kippenvel

Zo zou ik elk nummer wel proberen te omschrijven. Het oordeel is echter duidelijk. Wie niet bang is voor meters dik kippenvel op beide armen doet er goed aan eens naar Zitilites te luisteren. Je wereld zal er niet vrolijker op worden, maar dat was ook niet het geval bij The Bends en OK Computer van eerder genoemde Britse voorbeeldfiguren.

Link:

www.kashmir.dk