Muziek / Album

Knokken met noten

recensie: Frederique Spigt - Mans genoeg

Velen zullen Frederique Spigt enkel kennen van de televisie-uitzendingen van De heeren van Amstel Live, waar ze met diva Manuela Kemp regelmatig te zien is. Toch is zij al jaren een vast onderdeel van het Nederlandse muzieklandschap, hetgeen ze wederom bewijst met haar vijfde studioalbum. Dit album met duetten wordt bovendien vergezeld door een intieme documentaire van Sonja Herman Dolz.

~

De van oorsprong grafisch ontwerper Frederique Spigt was midden jaren tachtig succesvol in het clubcircuit als leadzanger van de rockband I’ve Got The Bullets. In 1990 werd deze band opgeheven en sinds die tijd neemt Spigt deel in bands als Girls Wanna Have Fun en A Girl Called Johnny. In 1996 maakt ze haar eerste solo-plaat en dit leidt er in 2001 toe dat haar album Droom wordt beloond met een Edison. Het is opvallend om te zien hoe relatief onbekend Spigt bij het grote publiek desondanks is gebleven en hoe bekend ze is binnen de Nederlandse muziekwereld. Voor Mans genoeg wist ze zeventien musici te strikken om samen met haar een lied op te plaat te zetten.

Villa in Kralingen

~

Spigt nodigt elke dag iemand anders uit in een tot studio verbouwde villa aan de Prinses Julianalaan in het Rotterdamse Kralingen. Samen met haar gast schrijft ze een nummer en neemt dit ook dezelfde dag op. Ze weet hier onder andere Huub van de Lubbe, Sarah Bettens, Barry Hay, Katja Schuurman, Daniel Lohues, Liesbeth List en Bennie Jolink voor te strikken. Intrigerend is het nummer She Came To Win met wijlen Herman Brood. Je ziet tijdens de documentaire hoeveel moeite Spigt heeft om, terwijl Brood er niet meer bij is, haar partij goed in te vullen. Ze zingt postuum samen met haar held.

Intiem beeld

Naast het album Mans genoeg is dus ook een documentaire van de opnames uitgebracht op dvd. Sonja Herman Dolz filmde de opnamen in de villa en geeft zo een intens beeld van de zoektocht naar het mooie lied. Als je geïnteresseerd bent in muziek is deze zwart-wit film eigenlijk een onmisbaar document. Je hebt het privilege om aanwezig te zijn terwijl zeventien songs worden geschapen. Je ziet Spigt en haar gasten knokken met noten, met gevoelens, met perfectie. De documentaire, die tijdens het Nederlands Filmfestival in première ging, geeft een intiem beeld van wat dat nu eigenlijk is, muziek maken. Dat is fantastisch om te zien.

Boeiend dossier

De combinatie van de cd en uitgebreide dvd van Mans genoeg levert een boeiend beeld van de creatie van een album op. Voor de liefhebber van Spigts muziek zal dit een leuke nieuwe plaat zijn. Persoonlijk heb ik niet bijzonder veel met de platen van Spigt, maar toch maakt de documentaire dat de cd een soort meerwaarde krijgt. Wat mij betreft is dit een must voor elke muziekliefhebber.