Muziek / Concert

Daryll-Ann als podiumbeest

recensie: Daryll-Ann live

.

~

Vuur

Meteen valt op dat de band trots is op hun Excelsiorlabel: één van de gitaristen draagt een shirt van Caesar, en is dat niet de toetsenist van Johan? De eerste twee nummers komen van hun nieuwste cd Trailer Tales. Het klinkt allemaal erg goed, maar ook nogal tam. Het vermoeden rijst dat Daryll-Ann meer een studioband is, hun optreden mist vuur. De volgende twee nummers komen van hun eerdere cd Happy Traum. Deze nummers slaan beter aan bij het publiek en de jongens zelf lijken ze ook wat beter in de vingers te hebben. En langzamerhand begint Daryll-Ann zo echt te rocken.

Happy Traum

Eerst denk je nog: het komt omdat ik Happy Traum beter ken, logisch dat die nummers meer met me doen. Maar als ik terugkijk komen voor mij de hoogtepunten van de avond allemaal van hun vorige cd. Als alleen de toetsenist en de zanger met een mondorgel op het podium blijven, en er enorm breekbare, intieme versies van Money Or Love en Riverside neerzetten. Of wanneer ze het prachtige Trip The Stairs spelen en helemaal opgaan in een rockend gitaargebeuren. Daryll-Ann heeft met Happy Traum een cd gemaakt waar moeilijk over heen te komen is.

Mooie liedjes

Op het eerste gezicht zijn de Daryll-Ann jongens geen podiumbeesten. Na een nummer gespeeld te hebben zegt zanger en bandleider Jelle Paulusma met een verlegen charme enkel “Ja..”, en ze pakken hun instrumenten vast voor het volgende liedje. Ze hebben geen “image” neer te zetten, geen geflirt met het publiek, geen “Groningen hebben jullie er zin in?”. En dat is wel eens zo verfrissend. De band met het publiek ontstaat uiteindelijk vanzelf, door het enorme respect dat je krijgt voor deze rasmuzikanten, die gewoon genieten van het spelen van mooie liedjes. Het publiek klapt na elk nummer geestdriftiger, en de bandleden lijken meer en meer los te komen. Alsof je als publiek je steentje bijdraagt aan de avond; als Daryll-Ann je bedankt heb je het gevoel dat het niet alleen het gebruik is maar echt gemeend. Door die wisselwerking ga je met een echt lekker gevoel naar huis: we hebben er een mooie avond van gemaakt, Daryll-Ann en ik.