Muziek / DVD

Zoeken naar de echte Britney

recensie: Britney Spears - In the Zone

Britney Spears is een knappe vrouw. Daarom is het altijd aangenaam om als recensent ineens een dvd van deze blondine bij je post aan te treffen, zeker als daar de sensuele video van Toxic op staat. En alle vooroordelen van velen ten spijt beschouw ik deze dame toch zeker als een van de beeldbepalende artiesten van de afgelopen jaren. Aan deze twee redenen heb ik voldoende om scherp en fris dit avontuur van anderhalf uur Britney aan te gaan. Laten we zien of ze het succes van haar laatste album In the Zone op deze schijf kan continueren.

~

Britney Jean Spears (1981) is, enkele jaren na Baby One More Time, geen ondeugend schoolmeisje meer: ze weet ook daadwerkelijk wat het woord ‘neuken’ inhoudt. De single Me Against The Music werd direct een hit dankzij de sensuele bijdrage van Madonna. In de video van Toxic is Britney bijna naakt te zien, met als gevolg dat ook deze plaat direct heel erg goed verkocht. Dit recente succes wordt met de dvd In the Zone nog sterker aangezet, al lijkt het me wel wat snel om nu al de vruchten te plukken van haar vergaande seksualisering.

Lauwe special

De dvd is eigenlijk een samenraapsel van items die er rond het nieuwe album op tv verschenen zijn. Zo is er ruimte voor een MTV-optreden en staat er een grote special van de zender ABC op. Deze laatste is een mengsel tussen een optreden en een interview en is op zich niet onaardig om te zien, maar ik had liever gehad dat je de keuze had kunnen maken om enkel de muziek of enkel interviews te zien. Nu ben je eigenlijk een beetje slappe special aan het kijken, regelmatig onderbroken door een live-zingende, maar toch verdacht glad klinkende Britney. Voor elk nummer moet de diva een uitgebreide verkleedsessie ondergaan en daarom komt muzikaal gezien de stemming er niet echt in en blijft de special aan de lauwe kant.

Een eigen wil

~

Een interessanter deel van de dvd is het deel met de erg mooi uitgevoerde video’s van Me Against The Music en Toxic. Ook is het interessant om van beide filmpjes de ‘making of’ te kunnen bekijken. Bij dit onderdeel krijg je echt een beter beeld van de beweegredenen van Spears. Deze dame is namelijk wel degelijk gegroeid van speeltje van haar management tot een dametje met een eigen wil. Dit laatste is overigens ook wel deels te herleiden uit de interviews die verspreid staan over te hele dvd. Als je daar goed tussen de moralistische en voorspelbare regels doorluistert kun je wel een aardig beeld krijgen van de diva. Na dit gezien te hebben, ben ik zeker meer sympathie voor haar gaan koesteren. Het illustreert duidelijk een artiest die steeds meer grip probeert te krijgen op haar eigen carrière en daarmee op haar eigen leven.

Welgevormde navel

De goed vormgegeven dvd is leuk om te zien: anderhalf uur naar een welgevormde navel staren is natuurlijk altijd prettig. Spijtig vind ik wel dat op de dvd nergens duidelijk naar voren komt dat haar album In the Zone echt vol staat met goede muziek. Dit is namelijk wel degelijk een erg goed album. Op de dvd zie je echter alleen een dansende Britney een soort halve live-concerten geven en eigenlijk laten alleen de twee video’s de muziek van Spears in hun waarde. Ook een bonus-cd met vier erg slappe remixen doet eerder afbreuk aan de muziek dan dat het iets toevoegt.

Scheet

De dvd In the Zone is eigenlijk een verzameling van Britney’s promotieoptredens in het najaar van 2003. Een duidelijke filosofie lijkt er niet achter de schijf te zitten. Het dient er vooral toe om de fans de mogelijkheid te geven om elke scheet van hun idool op beeld vastgelegd te hebben. De video’s zijn leuk, maar eigenlijk kan een artiest deze beter na afloop van de carrière op een enkele dvd uitbrengen. Nu staan ze erg op zich en zal ik niet vaak de moeite nemen de dvd ervoor op te zetten. Dit alles overwegende had deze dvd het beste als een bonus bij het album gevoegd kunnen worden. Dan is het duidelijk een soort achtergrondschets bij het album, en meer dan een extra product om de fans weer eens diep in de buidel te laten tasten. Mijn tip is duidelijk: koop gewoon lekker het album en hou het bij de foto’s in de hoes. Zet voor de bewegende beelden gewoon MTV op, ze komt tenslotte vaak genoeg voorbij.