Muziek / Album

Utrechtse elektronica

recensie: Beluga Recordings - Blue4coldred4warm

Het Utrechtse label Beluga Recordings werd opgericht in 2003 en heeft voornamelijk jonge, onbekende producers van experimentele elektronische muziek en dito videoartiesten in haar stal staan. In de loop van dit jaar brengen veel van de Beluga-acts, die voornamelijk uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk afkomstig zijn, een eigen album uit. Om de elektronicaminners alvast warm te laten lopen, brengt het label een promo-verzamelaar uit, Blue4coldred4warm, met daarop een vooruitblik op wat ons de komende tijd te wachten staat.

Blue4coldred4warm is een erg afwisselende plaat. De luisteraar wordt een gevarieerd menu voorgeschoteld bestaande uit loungy electro, noisy dub, samples en sferische soundscapes, ja, eigenlijk alles zolang het maar redelijk down-tempo is en niet naar commercie of gemakzucht ruikt. Niet alle nummers zijn even sterk, maar er zitten pareltjes tussen. Het eerste nummer van Xorc is meteen al een lekkere minimalistische electroknaller die je op direct op scherp zet. De meeslepende groovy nummers van Cousin Lou en Electric Puha laten een hele andere, maar minstens net zo interessante kant van het label zien. Er staan ook een paar prachtige dromerige, sferische nummers op, de hoogtepunten van de cd. Het eerste is Dust of Centuries van Dr. Perceptron, die goed naar de platen van Kraftwerk heeft geluisterd. Ook het duistere E.B.O.P. Shuffle van Umami, dat erg doet denken aan de dromerige, duistere tracks van Boards of Canada, is van uitzonderlijke kwaliteit.

Soundscapes

Helaas zijn er enkele tracks die te weinig muziek in zich hebben en een iets te hoog abstract sound/sample-gehalte. Veel electronica-cd’s plaatsen zulke stukken als een muzikale brug tussen twee tracks. Waarom Beluga ervoor kiest om van bepaalde artiesten alleen een soundscape op te nemen in deze verzamelaar, is mij een raadsel. Slechte promotie voor de artiest, lijkt me. Het zijn geen slechte soundscapes maar dit lijkt me geen uitgelezen manier om een artiest te introduceren. Of komen deze artiesten later dit jaar met een album helemaal vol soundscapes? We zullen zien…

Charmante nummers

Ondanks dat de meeste nummers heel minimaal geproduceerd zijn, stralen ze bijna allemaal veel warmte uit. Het zijn charmante nummers, duidelijk met liefde gemaakt, die je helemaal inpakken. Blue4coldred4warm is als een striptease: de cd laat je gluren en kleine hapjes proeven. Het komende jaar moeten we dit label goed in de gaten houden want het zou me niets verbazen als Beluga de komende tijd veel kwaliteitsalbums uit zal brengen.

PS: Voor wie hierop niet kan wachten: 11 maart is de releaseparty in het SJU jazzpodium in Utrecht waar deze cd officieel wordt gepresenteerd. Een aantal van de muzikanten zullen live hun kunsten vertonen.