Muziek / Album

Muzikaal terug van weggeweest

recensie: Beck - Guero

Een aantal jaren geleden toerde een droevige Beck nog in zijn eentje met een akoestische gitaar om zijn nek de wereld rond. Beck was namelijk niet te troosten toen Winona Ryder en hij uit elkaar gingen. Trage, melancholieke en desolate songs met hier en daar een door Nigel Godrich vervaardigde en opbeurend strijkersarrangementje was het wat Beck te vertellen had. Nu is er Guero. En met vrouw en kind aan zijn zijde, heeft Beck de weg naar de studio teruggevonden. De ‘king of hip’ kan eindelijk weer lachen en dansen en heeft daarbij zijn oude kleren weer aangetrokken.

~

De tijd dat Beck de grootste hits opnam in de keuken van een goede vriend liggen ver achter de whizzkid uit Los Angeles. De mogelijkheden van de studio werden jaar in jaar uit verkend met soms verbluffende resultaten. Werkend met een groot palet aan verschillende stijlen is het elke keer afwachten hoe Beck ten tonele komt. Na het totaal overgeproduceerde Midnight Vultures en het subtiele, maar intens trieste Sea Change grijpt good old Beck Hansen op Guero terug op de periode van zijn roem: Mellow Gold en Mutations maar nog meer naar Odelay. Misschien kun je het makkelijk noemen, maar wie verbiedt iemand zijn eigen geluid, het typische bottleneck-samplerock, nieuw leven in te blazen?

Opnieuw een palet van stijlen

Dat het geluid van Guero lijkt op die van Odelay heeft deels te maken met het feit dat Beck Mike Simpson en John King, ofwel zijn maatjes van de Dust Brothers, er opnieuw heeft bijgehaald. Deze waren destijds ook verantwoordelijk voor het grote scala aan stijlen op de succesplaat Odelay. Zij begeleidden toen Beck van zijn bekende bottleneckcountry, via de groovende funk, langs de hiphop, de draaitafelkunst en het sample-geknutsel. Ook Guero bevat met Emergency Exit Becks karakteristieke country interpretatie en de bonustrack Send a Message to Her had zo tussen nummers als Novacane en Hotwax kunnen staan. Missing gaat een albumpje verder, want dit nummer klinkt qua ritme behoorlijk als de uitschieter van Mutations: Tropicalia.

Het Peppers-effect

Wat Beck ook doet, hij blijft cool. Toch hebben de nummers op Guero de neiging om iets te lang door te gaan. Daardoor verliezen de nummers zo nu en dan aan kracht. De single E-pro had zonder al te veel moeite een minuut korter gekund. Maar Beck zal zichzelf niet zijn om het zogeheten Red Hot Chili Peppers-effect te vermijden en zal met behulp van de interessante twists, samples en melodielijntjes het dodende effect van ‘maximaal-twee-luisterbeurten-bestendig’ uit de buurt houden. Laat de bleekscheet uit Los Angeles maar schuiven en laat hem daarbij doen waar hij het beste in is. Guero dekt namelijk heel goed de lading.