Muziek / Concert

Voor eigen publiek

recensie: Alain Clark in Tivoli

Zijn succes in het buitenland neemt zo’n grote vlucht dat we hem nog maar weinig in ons eigen land te zien krijgen. Maar afgelopen woensdag was hij dan toch weer even in Nederland te bewonderen. Alain Clark gaf een optreden voor een enthousiast, voornamelijk vrouwelijk, publiek in Tivoli.

~

Al voor de deuren van Tivoli opengingen stond menig jongedame smachtend te wachten op een van Nederlands beste exportproducten van vandaag de dag. Alain Clark was weer eens te bezichtigen en te beluisteren tijdens een optreden in Nederland. En dat is een kans die menigeen aangreep voor een swingend avondje in Tivoli.

De anderhalf uur die men na opening van de deuren diende te wachten alvorens Clark zijn intrede deed werd gevuld met muziek van illustere voorgangers van Clark. Op twee grote schermen voor het podium kwamen klassiekers van The Jackson Five, Rick James, James Brown, The Supremes en vele anderen voorbij. Zo werden de bezoekers langzaam warm gemaakt voor het optreden waar ze zo naar uit hadden gekeken. En ze werden niet teleurgesteld.

Lol

~


Al vanaf het allereerste moment blijkt Clark er zin in te hebben. Wellicht dat het ook wel weer eens fijn is om voor je thuispubliek te spelen. Na alle buitenlandse optredens en promotiedingetjes zullen de vertrouwde Nederlandse zalen als een rustpunt voelen. Even niet in het vliegtuig op en neer naar een optreden in Zwitserland of Italië, maar gewoon met de auto even op en neer naar Utrecht. Het moet soms een verademing zijn in de drukke hectiek van Clarks dagelijkse beslommeringen. Maar ongeacht de reden, Clark en band hebben zichtbaar lol. Ze genieten met volle teugen van de muziek die ze ten gehore brengen. En het publiek geniet met evenzoveel teugen mee. Het enthousiaste optreden slaat over op de toegestroomde fans en iedereen zingt en danst naar hartelust mee met de swingende nummers.

En hoewel er in verhouding veel vrouwen op zijn optreden afkomen, variërend van vijftien tot vijfenvijftig jaar, komen we tijdens dit optreden in hartje Utrecht ook in Marokko geboren maar in Leeuwarden woonachtige mannen tegen. Zien we niet alleen puberende schoolmeisjes, maar ook afgestudeerde sociologen meeswingen op zijn muziek. Clark spreekt met zijn dansbare en tevens emotievolle nummers een breed publiek aan. Jong, oud, man, vrouw, binnen- en buitenland. Hij verovert met zijn sympathieke voorkomen veler harten. Zo ook deze avond in Tivoli.

Hoogtepunt

~


Uiteraard zit voor velen het hoogtepunt van de avond in het afsluitende nummer ‘Father and Friend’ en het daarbij opkomen van vader Clark. Twee generaties Clark op één podium en tevens twee mannen die de liefde voor muziek en elkaar tastbaar maken voor een enthousiast publiek. Maar eigenlijk is de hele avond één groot hoogtepunt. Er is in heel Tivoli geen persoon te vinden die het deze avond niet naar zijn of haar zin heeft. En dat is te danken aan een stralende Clark en een even spetterende band. Na afloop lopen de bezoekers nog naswingend en bezweet de koele voorjaarsnacht in. Een grote glimlach siert hun gezicht. Men heeft genoten.

Alain Clark is op 16 mei nog te zien en te horen in Paradiso en op 30 mei treedt hij aan op het Raalte Ribs & Blues-festival.