Film / Serie

Berucht en beroemd   

recensie: Is Riverdale de moeite van het kijken waard?

Absurde verhaallijnen, tenenkrommende oneliners en uit de toon vallende musical scènes. De serie Riverdale is een mengsel van clichés, mysteries en bizarre twists. Toch staan er inmiddels al zes seizoenen op Netflix en komt er waarschijnlijk nog een zevende seizoen. Onze recensent bekeek de eerste drie seizoenen. Is Riverdale de moeite van het kijken waard?

 

In het stadje Riverdale vinden allerlei mysterieuze gebeurtenissen plaats, beginnend bij de verdwijning van een jongen uit een invloedrijke familie: Jason Blossom. Ondertussen hebben de tieners Archie, Betty, Veronica en Jughead hun eigen problemen. Archie Andrews probeert zijn muzikale talenten te ontdekken. Betty Cooper probeert haar vriendschap met Archie te verdedigen tegenover haar bemoeizuchtige moeder. Veronica Lodge, dochter van een succesvolle zakenman, wil niets liever dan een frisse start maken nadat ze zich misdragen heeft in New York. Jughead, de zoon van een bendeleider, probeert de fragiele relatie met zijn vader te behouden.

Archie Comics

Het is geen geheim dat Riverdale gebaseerd is op een serie strips genaamd Archie Comics. De serie is niet de eerste adaptatie van de comic. Wel is opvallend dat het creatieve hoofd van Archie Comics, Roberto Aguirre-Sacasa, ook het creatieve hoofd is van Riverdale. Hij heeft gekozen voor een wat sinistere ondertoon. De strips waarop Riverdale gebaseerd is zijn een stuk lichter qua materie. Iets wat in de comic vaak voorkomt, is de liefdesdriehoek tussen Archie, Betty en Veronica. In de serie Riverdale gaat het verhaal voornamelijk over het oplossen van duistere mysteries. Denk aan seriemoordenaars, sektes en corrupte personen. Deze onderwerpen zijn ver verwijderd van de originele strips, die voornamelijk over de klunzige, maar goedhartige Archie en zijn problemen op school en in de liefde gaan. De comics bestaan al sinds 1941. Hoewel Riverdale erg afwijkt van de stripverhalen, is de nostalgie bij sommige kijkers een aantrekkelijke factor. Inmiddels hebben de verhalen over Betty, Veronica, Jughead en andere personages een behoorlijke fanbase opgebouwd.

Getalenteerde cast

Een goede reden om naar Riverdale te blijven kijken is de getalenteerde cast. Sommige acteurs zijn erg bekend, zoals Skeet Ulrich (Scream, Wes Craven, 1996) en Lochlyn Munro (Scary Movie, Keenen Ivory Wayans, 2000). Zij doen hun uiterste best om een goede show op te voeren. Het is erg knap dat de acteurs sommige overdramatische teksten zoals ‘That means you haven’t known the triumphs and defeats, the epic highs and lows of highschool football,’ (Seizoen 3, aflevering 2) overtuigend kunnen brengen.  Andere teksten zoals ‘I beg your misogynistic pardon?’ (Seizoen 2, aflevering 6) bevatten meer slang dan natuurlijk is. Als laatste zijn er nog de teksten waarin vreemde bijnamen gebruikt worden, zoals “Word is, Papa Poutine’s son Small Fry is looking for payback” (Seizoen 2, aflevering 20). In een tekstballon van een strip zou dit niet misstaan, maar wanneer deze tekst uitgesproken wordt door een acteur op een televisiescherm is het onbedoeld erg komisch.

Een snufje musical

Naast sommige teksten is er nog iets anders dat uit de toon valt. Dat zijn de musical scènes die geregeld ingezet worden, vaak na een serieuze akte over een problematisch onderwerp. Na een voorval rondom de slecht lopende relatie met haar vader, barst Veronica meteen uit in een high school musical-achtig optreden in haar eigen nachtclub. Om maar wat te noemen. Dit terwijl er tussendoor clips getoond worden van haar vader en haar vriendje die verwikkeld zijn in een bokswedstrijd.

Vreemd Vernieuwend

Er zijn een paar cliché elementen in Riverdale. De serie is gefocust op de middelbare school, met de bijbehorende dramatische conflicten omtrent sporten als American football en cheerleading. Bovendien zijn er vanaf het begin een overvloed aan romantische drama’s en seksscènes. Toch zorgen de absurde twists in de verhaallijn dat de kijker nieuwsgierig blijft. Niet zozeer vanuit een emotionele verbintenis met de personages, maar vanuit een nieuwsgierigheid naar wat voor nieuws de schrijvers zullen verzinnen. Het beste voorbeeld hiervan is Betty’s relatie met haar teruggekeerde halfbroer Chic. Betty vertrouwt hem niet omdat hij sociopathische trekjes heeft. Dan blijkt dat hij toch niet haar broer is. Chic wordt vermoord door Betty’s vader. Vervolgens komt Betty erachter dat haar echte broer (Charles) ook de broer is van  wijlen Chic. Charles blijkt ondanks de familieband ook nog in het geheim een relatie met Chic te hebben, die blijkbaar toch niet dood is, maar de aanval heeft overleefd.

Door dit soort absurde plotwendingen in te voegen lijkt Riverdale bijna de draak te steken met de gemiddelde  soapserie. Door de verhaallijn zo belachelijk te maken moet de kijker zijn hoofd wel schudden. Wat de redenen voor de eigenaardige plotwendingen van Riverdale ook mogen zijn, kijken blijf je wel. Dat en het bewonderenswaardige optreden van de acteurs maakt de serie toch de moeite waard.

Riverdale | Officiële Netflix-website

Meer over series lezen? Onze recensent Debbie Nergui keek deze Netflixserie voor je: Hellbound – Ben je een rechtvaardige of zondaar? – 8weekly.nl