Film / Serie

Het Deense Delfzijl

recensie: Norskov (dvd)

De Deense drama-industrie draait op volle toeren. Jaarlijks rollen er vele nieuwe series van de lopende band. Dat al die reeksen niet altijd het niveau halen van succesreeksen als The killing en Borgen doet niet eens zoveel ter zake. Het label ‘spanning uit Scandinavië’ is al genoeg om de kassa te doen rinkelen.

Met Norskov doen de Denen een loffelijke poging om enige verdieping in het lopende bandwerk aan te brengen. Norskov draaide op het Internationaal Film Festival Rotterdam waar de reeks werd aangekondigd als een mengeling tussen The wire en Friday Night Lights, oftewel een politieke crimeserie meets sportdrama. Op zich een correcte omschrijving, de Denen vermengen ook deze twee genres, maar het niveau van deze Amerikaanse voorbeelden wordt geen moment benaderd.

Norskov speelt zich af in een vervallen havenstadje in het noorden van Denemarken. Centraal staat rechercheur Tom Noack die na jarenlange afwezigheid weer terugkeert op zijn geboortegrond. Daar mag hij een zaak rondom drugshandel aan schoolkinderen proberen op te lossen.

Jeugdliefde

In het kleine stadje komt hij uiteraard zijn verleden weer tegen. Zijn grote jeugdliefde komt te overlijden aan een overdosis. Tom ontfermt zich over haar tienerzoon Oliver, een van de grote ijshockeytalenten van de plaatselijke club. Tom was in het verleden ook een verdienstelijk ijshockeyspeler en in Norskov loopt hij twee oude teammaten tegen het lijf. De een is burgemeester geworden en getrouwd met zijn zus, de ander is nu een invloedrijke lokale aannemer.

Werk en privé lopen in Norskov steevast door elkaar heen. Het recherchewerk wordt afgewisseld met allerlei problemen in de privésfeer. Oliver dreigt te ontsporen en de zus van de agent kan geen kinderen krijgen.

Lege huls

Het probleem van Norskov is dat al die verhaallijnen niet zo willen boeien. Tom is een lege huls die nauwelijks een karakterontwikkeling doormaakt. De speurtocht naar de herkomst van de drugs verloopt uiterst traag en de politieke crisis in dit Deense equivalent van Delfzijl is maar simplistisch. Ook de finale botsing tussen de drie voormalige ijshockeyvrienden zie je halverwege de serie al aankomen.

Als crimeserie is Norskov simpelweg niet spannend, en als persoonlijk en politiek drama graaft de serie niet diep genoeg. Het biedt vlees noch vis, ondanks de aan te moedigen poging om twee genres te vermengen en nu eens iets anders te serveren dan het zoveelste politiedrama met een eenzame, onaangepaste agent in de hoofdrol.