Film

Geest uit het verleden

recensie: Cut Snake (dvd)

Dat Australië een voormalige strafkolonie is van Groot-Brittannië, vertaalt zich nog steeds in de films die er gemaakt worden. Aussies blinken uit in misdaaddrama’s. En, aan boeventronies down under geen gebrek.

Cut Snake speelt zich af in de contreien van Melbourne, ergens in de jaren zeventig. De jonge Mervyn lijkt het goed voor elkaar te hebben. Leuke vriendin, nieuw huisje en een baan met carrièreperspectief. Maar, dan duikt een geest uit zijn verleden op.

Spiraal van geweld

Ineens staat Jim Stewart, alias Pommie, voor de deur. Pommie is net vrijgelaten uit de bajes. Hij en Mervyn, bijnaam Sparra, hebben een gedeeld verleden. De agressieve en manipulatieve Pommie dringt het huishouden van het jonge stel binnen en binnen de kortste keren zit het drietal in de problemen. Tijdens een avondje uit kraakt Pommie de kluis van de discotheek. De bende die de disco uitbaat is not amused en slaat terug door het nieuwe optrekje van Sparra en zijn vriendin te vernielen. Het is het begin van een spiraal van geweld.

Nieuwe weg

Aanvankelijk lijkt Cut Snake een rechttoe rechtaan misdaadverhaal. Maar, dan slaat de film een nieuwe weg in. Het explosieve testosteronvat Pommie wil namelijk niet voor niets zijn oude maat Sparra terug zien. Stap voor stap onthult regisseur Tony Ayres hoe de twee elkaar hebben leren kennen en wat er tijdens hun gezamenlijke gevangenisstraf is gebeurd. Met de psychologische en soms wat melodramatische onderbouwing onderscheidt Cut Snake zich van de gemiddelde B-film. Sullivan Stapleton maakt van de opgefokte Pommie bovendien een memorabele filmpsychopaat.