De stem van de leider

Weinig mensen hadden gehoord van The King’s Speech toen de film afgelopen jaar in première ging op het filmfestival van Toronto. Twaalf Oscarnominaties en tientallen miljoenen later is er van dat verrassingselement weinig over en is The King’s Speech uitgegroeid tot een film waar iedereen het over heeft. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat de film zelf dan ook goed is, maar dat is met dit verhaal over een buitengewoon onwaarschijnlijke vriendschap gelukkig wel zo.
~
Geschiedenis
The King’s Speech is hier en daar al vergeleken met The Queen van Stephen Frears, die een paar jaar geleden ook een moeilijke periode uit de geschiedenis van het Britse koningshuis gebruikte om te laten zien hoe zwaar het is een leider te moeten zijn. Die vergelijking is echter niet helemaal terecht, omdat The King’s Speech een veel meeslepender film is en in tegenstelling tot The Queen daadwerkelijk weet te ontroeren.
~
Vreemde oefeningen
De scènes in de werkkamer van Logue, waarin de prins gedwongen wordt de vreemdste oefeningen te doen om te genezen van zijn spraakgebrek, zijn dan ook de sterkste (en vaak ook de grappigste) van The King’s Speech. Zeker als Albert, na het overlijden van zijn vader, Logue in vertrouwen durft te nemen en hem deelgenoot maakt van de twijfels die hij nooit heeft mogen uiten, begin je de stijve, stotterende prins steeds beter te begrijpen.
~