Film / Films

Save The Last Dance

recensie: Save The Last Dance

.

Save the Last Dance is de nieuwste poging van de filmmaatschappij van MTV om een goede geloofwaardige film te maken over jongeren. Onder anderen Varsity Blues, Dead Man on Campus en 200 Cigarettes gingen deze film voor. Eigenlijk allemaal films die het slecht deden in de bioscoop, en snel op video verschenen.

Save the Last Dance gaat over Sarah (Julia Stiles, 10 Things I Hate About You). Zij was gek van ballet tot de dag dat haar moeder omkwam in een auto-ongeluk (op weg naar haar toelatingsexamen voor een grote dansuniversiteit). Sarah denkt dat dit allemaal haar schuld is, en besluit om het ballet voorgoed achter zich te laten.

Nu dat deze basis is gelegd, begint de film. Sarah gaat bij haar vader wonen, en laat alles uit haar vorige leven achter. Ze gaat studeren aan een highschool die bijna volledig bezet wordt met zwarte studenten. Dus erg makkelijk is het niet voor Sarah om zich aan te passen. Toch lukt dit haar vrij snel doordat ze slim en ad rem is. Ze heeft altijd wel een antwoord klaar.

Save the Last Dance is de titel van deze film, en dus moet er gedanst worden. Geen ballet, dat zou te saai zijn voor de MTV generatie, maar op Hip Hop en R&B.
Sarah leert al gauw Derek (Sean Patrick Thomas, Cruel Intentions) kennen die erg van deze muziek houdt (samen met 99.9% van de gehele schoolpopulatie). En Sarah vindt deze muziekstijl natuurlijk ook meteen leuk. Het dansen op de muziek gaat haar aanvankelijk niet goed af, maar na oefenen en oefenen (in ruimtes die spontaan leeg en beschikbaar worden) wordt ze steeds beter in het dansen en, belangrijker voor het verhaal, ze wordt verliefd op Derek. Die op zijn beurt hetzelfde gaat voelen, en hoppakee! je hebt een dilemma. Een zwarte jongen met een blank meisje. Dit gaat niet samen volgens velen. Maar Derek zet zijn liefde voor Sarah voorop, wat hem door velen niet in dank wordt afgenomen.

~

Sarah wordt mede door deze kritiek een beetje gek. Ze weet niet of ze wel de juiste dingen aan het doen is, en haar leven is een beetje zinloos aan het worden zonder het ballet, vindt ze zelf.
Hierdoor besluit ze, na lange emotionele gesprekken met haar nieuwe vriendje (en vader), het ballet weer op te pakken, en wederom te gaan voor toelating tot de dansuniversiteit.

Save the Last Dance is een erg standaard liefdesverhaal, met een zeer cliché einde. Eigenlijk is het hele verhaal al tweehonderd keer eerder verteld.
Desondanks is Save the Last Dance geen slechte film. Het mag dan wel cliché en standaard zijn, maar de film herbergt goede acteerprestaties, (Julia Stiles, onthoud deze naam!) personages die goed worden uitgediept en een verhaal wat het tempo erin houdt.
Lang niet slecht voor een MTV-film. Ik vermoed dat deze film nog wel een tijdje in de bioscopen zal blijven draaien.