Film / Films

Sauers zet cliché rollenpatronen op scherp

recensie: Eric van Sauers is Eric van Sauers

Eric van Sauers is Eric van Sauers is de eerste show van cabaratier Eric van Sauers uit 1998. Met deze dvd is dit programma dan (na twee keer bij de Vara op televisie te zijn geweest) eindelijk op dvd uitgekomen. Rijkelijk laat als je bedenkt dat hij inmiddels al zijn vierde show aan het ontwikkelen is. Maar in de theater is Van Sauers inmiddels al een begrip en ik hoop dit ook terug te zien op zijn debuutdvd. Hopelijk kan de beeldregie van Theo van Gogh de humor van het scherm af laten spatten.

Na een studie aan de toneelschool in Amsterdam sluit Eric van Sauers zich, net als de illustere collega’s Theo Maassen en Hans Teeuwen aan bij ComedyTrain. In dit gezelschap doet hij een flinke dosis ervaring op. Maar naast het theater maakt Van Sauers ook furore op televisie in onder andere Bureau Kruislaan en Sam Sam. Tevens is hij sinds 1996 eindredacteur van het populaire programma Dit was het nieuws. Daarbij won hij in 1997 het cabaretfestival Cameretten en speelde hij een tijd de hoofdrol in Othello van het Noord Nederlands Toneel. Deze heel breed geïnteresseerde cabaretier en acteur toert inmiddels met zijn derde programma De ware liefde door Nederland. Deze carrière lijkt reden genoeg om goed te kijken naar zijn debuut uit 1998. Ik vraag me specifiek af of toen al te voorspellen was geweest dat dit een hele grote zou worden binnen het Nederlandse cabaret?

Rollenpatronen op scherp

De humor van Eric van Sauers is scherp en daardoor soms behoorlijk hard. Toch is hij niet een cabaretier die, in de stijl van Youp van ’t Hek, minuten lang alleen maar loopt af te zeiken. In het interview met Theo van Gogh dat op de dvd staat zegt hij zelf dat hij vroeger, toen hij als stand-up comedian op het podium stond, regelmatig iemand uit het publiek volledig met de grond gelijk maakte. Maar, los van dat de tand des tijds Van Sauers milder heeft gemaakt, vindt hij het te makkelijk om slechts hakkend en zagend te scoren. Tijdens zijn show nuanceert hij dan meestal ook na een onredelijke batterij aan harde grappen zijn opmerkingen. In tegenstelling van wat je in eerste instantie zou verwachten ontkracht dit niet zijn verhaallijn, maar maakt het zijn betoog alleen maar sterker. Hij maakt het leven niet simpeler met tegenstellingen, maar zet de cliché-rollenpatronen op scherp. Dat is waanzinnig grappig.

In zijn neusgaten

Van Sauers heeft volgens Theo van Gogh een mooie mimiek en met de weergave van de show heeft de regisseur duidelijk geprobeerd deze mimiek goed in beeld te krijgen. Dit levert erg mooie close-ups van zijn karaktervolle gezicht op, maar zorgt er ook vaak voor dat beelden onscherp zijn, of dat Van Sauers kort buiten beeld springt. Toch werkt de manier waarop Van Gogh de show in beeld brengt erg goed uit. Doordat je al kijkend bijna in de neusgaten van de cabaretier kunt kruipen wordt je er erg goed in meegesleept.

~

Wat echter wel storend is, is dat halverwege de show duidelijk een niet verbloemde knip is gemaakt. Dit maakt dat je er even helemaal uit raakt en de show kort als een serie grappen ziet in plaats van een aan elkaar gebonden verhaal. Ik snap dat je die knip maakt om het op televisie tot een uitzendbaar geheel te maken, maar op de dvd had ik toch graag de integrale show gezien. Zeker omdat er duidelijk een opbouw in het programma zit die nu wordt onderbroken. Er staan dan nog wel goed veel bonussen op de CD en een interview van een dik half uur, maar het echte cabaret duurt slechts een uur. Dat lijkt me een gemiste kans als de show normaliter anderhalf uur duurt.

Geboeid

Van Sauers is een genot om naar te kijken. Zijn gezicht klopt perfect met zijn humor en hij weet je als kijker geboeid mee te slepen in zijn show. Hij weet niet alleen met woorden een grap neer te zetten, maar ondersteunt dit met zijn gezicht en vaak ook zijn hele lichaam. Dit maakt dat de show die eigenlijk vrij simpel van opzet is (een cabaretier, een microfoon, geen muziek of decor) toch boeiend blijft van begin tot eind.

Goed


Van Sauers debuut levert een mooi programma op. We zitten de cabaretier letterlijk op de huid en worden moeiteloos door het programma gesleept door de charismatische artiest. Het is echter wel een nadeel dat de show niet integraal op de dvd staat, waardoor je halverwege even opnieuw in het programma moet komen. Toch heb ik erg genoten van het debuut van deze klasse-cabaretier en zie al naar de twee andere shows van Van Sauers uit. Laten we hopen dat die ook snel op dvd worden vastgelegd en dan ook in zijn geheel voor het nageslacht worden bewaard.