Film / Films

Fudoh: The New Generation

recensie: Fudoh: The New Generation

.

Er is niets mooiers in het leven dan wraak nemen. Onze fantasie slaat op hol wanneer we de verschillende mogelijkheden bij langs gaan om die hufter eens flink te grazen nemen. Films waarin de held wraak neemt zijn derhalve vaak zeer leuk om naar te kijken. Maar wat waren je eigen ideeën toch kinderachtig als je die gaat vergelijken met wat er in Fudoh gebeurt.

Op zevenjarige leeftijd is Riki Fudoh getuige van de moord op zijn broer. De moordenaar is zijn eigen vader die op deze manier zijn eigen leven probeert te redden. Riki vindt dit natuurlijk niet tof. Tien jaren later is Riki een populaire jongen die van vele markten thuis blijkt te zijn. Hij werkt aan het opbouwen van zijn eigen misdaadimperium, welke succesvoller zal zijn dan welke Yakuza-clan dan ook, incluis zijn vader. Om aan de macht te komen zal er heel wat fout volk een kopje kleiner gemaakt moeten worden.
En voilà, hier hebben we de rode lijn van het verhaal te pakken. Maar Riki is geen loser, hij heeft zo zijn eigen ideeën. Hij heeft geen tweederangs mannetjes in dienst, maar medestudenten en kleine kinderen van een jaar of zeven! Een voor een worden de verschillende Yakuzamannen om zeep geholpen.

Wie bekend is met het werk van Miike Takashi weet dat dit niet op een conventionele manier zal gebeuren. Hectoliters bloed, schoolmeisjes met Uzi’s, creatief gebruik van chemische middelen, zwaarden, messen in mobiele telefoons en, geloof het of niet: vaginaal dartpijlen schieten! Miike Takashi gooit alle registers open om de vele facetten van wraaklustig moorden aan ons te laten zien.

Al deze sterfgevallen zijn een lust voor het oog. Dat komt niet in de laatste plaats door de prachtige cinematografie. Alles ziet er ontzettend gelikt uit, zelf zo erg dat je Riki zelf wel een handje wilt meehelpen in zijn strijd tegen het kwaad. Zelden ben ik zo blij geworden van zoveel geweld. De hele film druipt er van over. Gooien we hier bovenop nog eens een moordend doch beheerst tempo en we hebben een van de vetste geweldfilms ooit!

Fudoh: The New Generation komt uit 1996, maar is nu pas op video in Nederland uitgebracht. De reden hiervoor is de uitgestelde release van Audition. Audition zal onder andere eerst nog in Engeland in de bioscoop te zien zijn. Waar de mensen gillend Audition verlieten, kan men nu gillend van het lachen naar Fudoh gaan kijken.