Ouderwets Hollywoodvermaak

.
Als de zaallichten in de bioscoop uitgaan en het logo van Lucasfilm in beeld verschijnt, weet je het: Indy’s back. Na negentien jaar kruipt Harrison Ford op 64-jarige leeftijd nog eenmaal in de huid van de legendarische Indiana Jones, in een van de meest geanticipeerde films van de afgelopen jaren. Ondanks de bij vlagen bedroevende kwaliteit van het scenario, dat zo lang geheim is gehouden, zal het vierde deel in de immens succesvolle filmreeks de fans niet teleurstellen. Dat is vooral te danken aan de uitmuntende regie van Steven Spielberg die de toon van de drie voorgangers perfect weet terug te halen.
~
Het is onbegrijpelijk dat producent George Lucas, die verschillende versies van het scenario van niet de minste schrijvers heeft afgewezen, akkoord is gegaan met de uiteindelijke versie van David Koepp (Jurassic Park, Spiderman). Die wil namelijk teveel uitleggen en hij legt stroeve dialogen in de monden van de acteurs. Je zou zeggen dat 19 jaar genoeg tijd is om een degelijk scenario te produceren, maar Kingdom of the Crystal Skull voelt aan als een haastklus. Ernstiger nog dan de stroeve dialogen is het gebrek aan humor, het onderscheidende kenmerk van Indiana Jones. De grappen zijn obligaat en te voorspelbaar en het is volledig aan de acteurs te danken dat er toch nog iets te glimlachen valt.
Ouderwets
~
De beste keus die Spielberg heeft gemaakt is echter het laten terugkeren van Marion Ravenwood (Karen Allen), de oude liefde van Indy uit Raiders of the Lost Ark. Het samenspel tussen Ford en Allen sprankelt als vanouds en het zijn die momenten die de magie van Raiders doen herleven. Ondanks het feit dat die magie niet altijd geëvenaard wordt, blijft Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull heerlijk ouderwets Hollywoodvermaak dat trouw blijft aan zijn voorgangers en ongetwijfeld op weg is een van de succesvolste films in de geschiedenis te worden.