Film / Films

Dirty Pretty Things

recensie: Dirty Pretty Things

.

~

In dit Londen overleeft ook Okwe, een patholoog uit Nigeria. Overdag werkt hij als taxichauffeur en ’s nachts als hotel receptionist in een duur uitziend hotel. Hij is ondergedoken bij Senay (Audrey Tautou), een maagdelijk Turks meisje dat als schoonmaakster in het hotel werkt. Op een nacht vindt Okwe naar eigen zeggen een menselijk hart in een toilet in een van de hotelkamers. Wanneer hij het aan zijn baas Sneaky (Sergi Lopez) laat zien, vertelt deze Okwe dat hij zich met zijn eigen zaken moet bemoeien. Na wat gespeur komt Okwe erachter dat sommige immigranten zo wanhopig op zoek naar geld zijn dat ze hun nier verkopen voor veel geld, die Sneaky dan weer doorverkoopt aan de hoogste bieder. Wanneer Okwe een gewonde immigrant helpt, zoekt Sneaky uit wie de man is die zich Okwe noemt. Okwe heeft een geheim, dat hem de kop kan kosten met de immigratiedienst. Sneaky chanteert hem met zijn verleden uit Nigeria om nu eindelijk wel eens een goede chirurg in zijn team te hebben. Okwe wil er niets mee te maken hebben. Maar als Senay dan haar nier wil verkopen voor een ticket naar Amerika ontkomt Okwe niet meer aan de operatietafel, maar dan wel op zijn manier.

Rauw

Het eerste half uur had Frears zo gemakkelijk uit kunnen breiden tot een detective thriller, waarin Okwe steeds dieper verstrikt zou raken in het geheim achter het gevonden hart. En natuurlijk zou Okwe dan de grote held zijn van Londen, omdat hij de wereld gered heeft van de wanpraktijken van Sneaky. Laten we de man op onze blote knietjes bedanken dat hij dat niet gedaan heeft. De beginscene duurt op zijn langst een half uur, waarna het Frears lukt om zich verder te verdiepen in de immigranten-problematiek. Het verhaal focust zich op de wanhoop waarmee immigranten proberen te overleven, al is het om hun leven te riskeren voor geld. Geen horror of thriller die deze gruwelijke wandaden beter had kunnen visualiseren. De rauwe stijl van Frears blijft nog lang op je netvlies hangen.

~

De acteurs zijn misschien niet zo ontzettend bekend, maar wel erg goed. Ejiofor, bijvoorbeeld, speelt de sterren van de hemel als de door slaapgebrek geteisterde Okwe. De zorgen die het personage voelt en het nobele karakter dat steeds een beetje doorsijpelt in zijn omgang met mensen laten zien dat Okwe van een ander kaliber is dan al zijn taxi vriendjes en zijn collega’s bij het hotel. Zijn medische kennis gaat al snel door de taxicentrale heen, waar hij zijn collega’s van de gonoroe afhelpt. De onwaarschijnlijke tegenstelling tussen de harde immigrant en de hoger opgeleide man, zo goed en gebalanceerd gespeeld door Ejiofor, maken van Okwe een sympathiek karakter. Ineens zien we immigranten toch een beetje minder als profiteurs en meer als overlevers. Senay, het onbevlekte Turkse meisje, gespeeld door de ster van Amelie, laat zien dat ze hard is en hard gemaakt wordt door de Londense achterbuurten. Mooie meisjes zijn in trek, zo leert Senay. Tautou laat zien dat ze behalve de gekke Amelie ook een serieuzere rol aankan. En het feit dat ze Frans is, is al snel vergeten.

Aanrader

Dirty Pretty Things is een aanrader. Frears geeft je een kijkje in de smerige keuken van de achterbuurten van Londen, waarin nog wel wat te verdienen valt, zoals twee paspoorten, een vliegticket naar Amerika en een naar Nigeria. Prettige vlucht!