De sluiers en de Taliban
Osama is de eerste film die in Afghanistan is gemaakt sinds de val van het regime van de Taliban in 2002. De militaire onderdrukkers hebben momenteel de macht verloren, maar onduidelijk is hoe ver hun invloed nog reikt. Osama laat uitvoerig zien waartoe machtsmisbruik en onderdrukking leidt. Vrouwen waren niet belangrijk en mochten slechts gesluierd over straat. De machthebbers bepaalden het straatbeeld, het onderwijs en hadden de rechtelijke macht.
Zaak(je)
Osama is een gewone naam in Afghanistan. Het twaalfjarige meisje Osama mag de straat niet op en komt nergens voor in aanmerking onder het regime van de Taliban. Haar moeder en oma kampen met hetzelfde probleem. Op last van de Taliban wordt het ziekenhuis waar ze werken, gesloten. Het ziekenhuis is niet meer dan een verzamelplaats voor zieken en stervenden. Mensen met geld krijgen nog enige behandeling en de anderen wachten op de dood. Moeder en dochter kunnen niet over straat, worden lastig gevallen door de machthebbers en zijn de hongerdood nabij. Ze verzinnen een list: het meisje ‘wordt’ een jongen en krijgt de naam Osama. Op deze manier kan ze deelnemen aan het openbare leven en een baantje zoeken. Osama mag bidden met de andere jongens, krijgt les, vindt werk in een winkel en wordt voorbereid op een militaire carrière. Op deze manier worden honderden nieuwe strijders op jonge leeftijd gerekruteerd.Hygiëne
Natuurlijk wordt de gedaantewisseling uiteindelijk opgemerkt, maar de kijker heeft dan al een verbazend inkijkje gehad in opleiding en onderwijs van jongens in Afghanistan. De voorlichting die jongens krijgen over het schoonmaken van hun penis en eikel is komisch. Tegelijkertijd laat deze scène zien hoe er wordt gedacht over hygiëne en voorlichting. Een oude man instrueert jongens van tien tot twaalf jaar en sprenkelt wat water over hun buik. Drie keer links en drie keer rechts en schoon is de zaak.
Nutteloos
Indoctrinatie en de herhaling van discriminerende boodschappen leidt bij kinderen al tot het idee dat vrouwen niet belangrijk zijn en meisjes nutteloos. Mannen kopen voor niet meer dan een handvol duiten een volgende vrouw en leeftijd speelt daarbij geen rol. Osama is een indringende en belangrijke film. Onderdrukking van vrouwen en kinderen leidt anno 2004 nog steeds tot wantoestanden. Osama is ook een moedige film, die de discussie over dit eeuwenoude thema levend houdt.