Film / Films

Charmant voortkabbelend tussendoortje

recensie: Somers Town

Een luchtig tussendoortje, zo moet Somers Town van Shane Meadows gezien worden. Wat begon als een korte, gesponsorde film, werd al improviserend een speelfilm met de ongebruikelijke lengte van vijfenzestig minuten.

~

Shane Meadows kan na zijn vorige films Dead Man’s Shoes en This is England tot een van Engelands interessantere filmmakers gerekend worden. Zijn aanpak van het aloude gootsteendrama werkte verfrissend en het is dan ook jammer dat zijn films er in Nederland qua distributie vaak bekaaid afkomen. Het in tien dagen in zwart-wit gedraaide Somers Town hangt tussen een korte film en een speelfilm in, wat de film helaas geen goed doet.

De jonge Tomo (Thomas Turgoose, This England, Eden Lake, The Scouting Book for Boys) komt vanuit de Midlands aan in Londen, de wijk Somers Town in de omgeving van station St. Pancras om precies te zijn. Hij heeft geen verblijfplaats en wordt meteen al op de eerste avond in elkaar geslagen en beroofd van al zijn spullen. Teruggaan is echter geen optie voor het brutale mannetje. Hij ontmoet leeftijdsgenoot Marek (Piotr Jagiello), de introverte zoon van een Poolse arbeider die aan het station werkt. Marek slijt zijn dagen fotograferend; zijn favoriete onderwerp is een Franse serveerster van een cafeetje in de buurt. De twee jongens, beiden vreemdelingen in een vreemde stad, delen hun fascinatie voor de aantrekkelijke dame en vinden elkaar in het verdrijven van de tijd.

Station

~

De ontstaansgeschiedenis van Somers Town is een ongewone: treinmaatschappij Eurostar wilde een korte film financieren om aandacht te geven aan hun nieuwe hogesnelheidslijn en het daarvoor vernieuwde station St. Pancras. Meadows had zijn twijfels, maar na een garantie dat hij carte blanche kreeg besloot hij de opdracht aan te nemen en Somers Town werd daarmee zijn eerste film die hij in de Britse hoofdstad draaide. Hij was zo gecharmeerd van het spel dat zijn acteurs lieten zien, dat hij de geplande lengte losliet. Het levert een wat curieus product op waarbij de reclame (als je het al zo kunt noemen) zo subtiel is dat je je kunt afvragen wat de financier er beter van wordt.

Somers Town is een luchtig, liefdevol portret van de grote stad als smeltkroes, van Londen als ontmoetingsplek van diverse culturen. De humor zit in de kleine dingen (het verkeerd gespelde voetbalshirt, de gestolen kleren van Tomo), maar het geheel voelt aan als een uitgesponnen korte film – wat het dus ook is. Het kabbelt, voortgedreven door het ontspannen spel en de muziek van Gavin Clark, op een charmante manier vrolijk voort, maar de film mist focus en dramatische ontwikkeling om het zelfs maar vijfenzestig minuten lang boeiend te houden.

Extra’s

~

De film is dan niet Meadows meest memorabele, maar voor de liefhebbers van zijn werk is deze dvd toch interessant door de uitgebreide extra’s. Zo is er een uitgebreid interview, bijna even lang als de film zelf, dat waarschijnlijk is opgenomen tijdens een talkshow op het Tribeca Filmfestival. Het is nogal amateuristisch gefilmd, maar Meadows (terzijde gestaan door zijn jeugdvriend en vaste scenarist Paul Fraser) is een vermakelijk spreker. Het gesprek biedt een interessante blik op zijn carrière en werkwijze, waarbij improvisatie en een band met de acteurs ontwikkelen een centrale rol speelt. Daarnaast staan op de dvd nog losse interviews met regisseur en acteurs (bij elkaar een klein half uur), waarin specifiek wordt ingegaan op het filmen van Somers Town.