Film / Films

Spider-Man

recensie: Spider-Man

Batman, Superman, The Crow, X-Men, The Hulk: allemaal stripverhalen die verfilmd zijn of nog verfilmd moeten worden (The Hulk komt in 2003). Het geval met deze verfilmingen is meestal dat ze altijd wat teleurstellend zijn. Batman was in 1989 wel leuk, maar in retrospect is het gewoon een hele flauwe SBS6-dinsdagavondfilm waar je half bij in slaap sukkelt. Superman is al zo vaak uitgemolken dat het al lang niet meer leuk is. X-Men is een vermakelijke verfilming geworden met veel special effects en The Crow blijft meer voor de cult-fans.

~

Spiderman dan. De film waar het uiteindelijk deze zomer allemaal om moet draaien. De zomerhit volgens alle reclamecampagnes.
Ik ben eigenlijk altijd zeer sceptisch over zulke zomerhits, en dus ook over Spider-Man. Maar het feit dat een regisseur als Sam Raimi (A Simple Plan) regisseert en Tobey Maguire (The Cider House Rules en Wonder Boys) Spiderman speelt, maakte mij zeer benieuwd.

Lekkertje

~

De film volgt het originele begin van de strip. Peter Parker (Tobey Maguire) is een beetje het sukkeltje van de klas, komt altijd te laat voor de bus en heeft een mega-crush op het lekkertje van de klas: Mary Jane Watson (Kirsten Dunst). Tijdens een excursie naar een laboratorium wordt Peter per ongeluk gebeten door een spin en hier begint het allemaal. Peter komt zwaar verward en zwetend thuis, valt half in coma, maar als hij de volgende ochtend wakker wordt voelt hij zich kiplikker. Bril weg, spieren vergroot en veel fitter als eerst. Eenmaal op school beseft hij dat hij nog een paar andere veranderingen aan het doormaken is. Aan de andere kant van het verhaal moet er natuurlijk ook een schurk zijn. Willem Dafoe speelt een professor die door een kamikaze-experiment op zichzelf verandert in The Green Goblin.

Held

Het verhaal vervolgt zeer komisch en vermakelijk als Peter zijn nieuwe krachten ontdekt, maar dit geheel wordt abrupt onderbroken doordat Peters oom wordt vermoord door een rover, die Peter eerder nog had kunnen stoppen. Hij wordt nu de held die we allemaal kennen door de wrok die hij koestert jegens alle slechteriken. The Goblin is de slechte zijde van Norman Osborne (Dafoe) en wil alles en iedereen vermoorden die in de weg staat van zijn bedrijf Oscorp. De ontmoetingen tussen die twee later in de film zijn zeer spectaculair en zitten vol met special effects.

Cool

Spiderman is COOL! En niet alleen omdat de special effects zo geweldig zijn, maar het verhaal is gewoon erg goed uitgewerkt en door de acteerprestaties van Maguire en – in het bijzonder – Willem Dafoe schiet Spider-Man boven de gemiddelde zomerhit uit.