Film / Films

Legally Blonde

recensie: Legally Blonde

In elke stad zie je wel een stel losers lopen die denken dat ze heel belangrijk zijn. Ze hebben de juiste studie gekozen om het belangrijkste in het leven te kunnen bereiken; geld, aanzien en macht. Althans dat is wat het gros van deze jongetjes hoopt te bereiken. In ieder geval doen ze hun uiterste best, dat moet ik ze nageven. Ze proberen met de juiste mensen om te gaan, altijd op zoek naar de beste bijbaantjes en hopen ook nog eens op een mooie vriendin met een invloedrijke papa. Dat negenennegentig procent van deze jongens eindigt als vertegenwoordiger in een middelmatig bedrijf, met thuis een vriendinnetje die ze helemaal niet wilden hebben, deert geen jonge ambitieuze ziel.

Warner Huntington de derde (Matthew Davis) lijkt van deze praktijken veel verstand te hebben. Een vader met geld heeft hij al, net aangenomen op Harvard en heeft ook nog eens een mooie vriendin. Mooi is Elle Woods (Reese Witherspoon) wel maar Warner vindt haar eigenlijk te dom, zeker wanneer hij rekening houdt met zijn glorieuze toekomst. Er lijkt maar een oplossing te zijn: Elle dumpen.

Cosmo als bijbel

~

Elle Woods is populair, ze heeft veel vriendinnen en ziet er verdomd goed uit. Alles draait om schoonheid en de laatste trends. De Cosmpolitan fungeert als bijbel voor de meisjes. Met mode als hoofdvak wordt Elle natuurlijk niet serieus genomen. Elle en haar vriendinnen zijn er voor de nodige esthetische opsmuk en niet meer dan dat. Maar Elle is niet van gisteren en weet wat haar te doen staat: ook naar Harvard om haar geliefde terug te winnen.

Het lukt Elle zowaar om aangenomen te worden. Met al haar hebben en houden vertrekt ze naar de oostkust. Daar wordt ze natuurlijk geconfronteerd met een hele andere wereld. Van superbegaafde mafkezen tot intellectuele lesbische activisten. Het is dan ook niet verbazend dat Elle al snel buiten de groep valt. Met haar domme antwoorden en haar voor universitaire begrippen extravagante verschijnen lijkt haar verblijf aan Harvard slechts van korte duur te zijn. Ware het niet dat de wijze vrouwen in de pedicure-salon, waar Elle in tijden van geestelijke nood haar heil zoekt, haar aansporen om door te gaan met haar studie en haar leven niet te laten verzieken door een of andere klootzak.

Zo gezegd zo gedaan. Elle gaat met haar neus in de boeken, en succesvol! Achter haar poezelige imago schuilt een slim meisje. In een korte tijd leert ze een hoop bij, zelfs zoveel dat ze stage mag gaan lopen bij een gerenommeerd advocatenbureau. In de rechtzaal blijkt dat de Cosmo-kennis die Elle heeft opgedaan ook nog van pas komt. Zo zien we weer eens dat er vele wegen naar Rome leiden.

Geestige touch

~

Legally Blonde is een uitermate vermakelijke komedie. Ofschoon de film weinig originaliteit biedt, werkt dit in het geheel niet storend. Reese Witherspoon pareert met gemak de open deuren van het script. De grappen zijn om te glimlachen en niet om te schateren. Dit werkt zeer ontspannend: geen geforceerde grappen maar juist een grote hoeveelheid aan aardigheden. Al met al een fijne komedie met een geestige touch.

Wat betreft Elle’s ex-vriendje; hij bleek inderdaad een middelmatig man te zijn, studeerde af zonder aanbevelingen en aanbiedingen. Wijze les: Dames leest toch fijn de Cosmo en Heren houdt uw smoel!