Tegenstanders van een fenomeen
Het fenomeen dat Mohammed Ali was – een welbespraakte, politiek bewuste en erg succesvolle zwarte bokser in een maatschappelijk turbulente tijd – blijft fascineren en levert wederom een interessante documentaire op. In Facing Ali staan dit keer de tegenstanders van ‘The Greatest’ centraal.
Kracht
Dat archiefbeelden een grote rol spelen mag geen verrassing zijn, maar de film leunt vooral op de gesprekken met de oud-boksers. Deze portretten zijn bijzonder fraai gefilmd met een RED digitale camera en extreme scherpteondiepte als stijlmiddel. De kracht van de makers (zoveel tegenstanders van Ali voor de camera krijgen), blijkt in de praktijk ook een nadeel te zijn. De verhalen van de bekende en minder bekende tegenstanders van Ali zijn enorm interessant; elke wedstrijd en elke tegenstander zou ook een eigen film niet misstaan hebben.
Uit de documentaires When We Were Kings (over de ‘Rumble in the Jungle’ tussen Ali en George Foreman) en onlangs nog Thriller in Manilla over de strijd tussen Ali en George Frazier, blijkt dat dergelijke confrontaties enorm boeiende films kunnen opleveren. In Facing Ali wordt echter noodgedwongen met zevenmijlslaarzen door de verhalen heen gelopen, waarbij het oversentimentele einde de documentaire geen recht doet. De spreektijd per geïnterviewde is door het aantal personen dat aan het woord moet komen beperkt – te beperkt ben je geneigd te denken. Als introductie op de carrière van zowel Ali als zijn tegenstanders zijn het boeiende verhalen, maar het smaakt naar meer.
De dvd wordt in een kale versie geleverd: er is geen enkele extra. Iets dat wel het geval is bij de Amerikaanse release, waarop drie featurettes staan.