Film / Films

Tegenstanders van een fenomeen

recensie: Facing Ali

Het fenomeen dat Mohammed Ali was – een welbespraakte, politiek bewuste en erg succesvolle zwarte bokser in een maatschappelijk turbulente tijd – blijft fascineren en levert wederom een interessante documentaire op. In Facing Ali staan dit keer de tegenstanders van ‘The Greatest’ centraal.

~

Mohammed Ali mag dan de spil van de documentaire zijn, hij komt zelf alleen in archiefbeelden aan het woord. In de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Brunt, wordt de turbulente carrière van Ali puur vanuit de gezichtspunten van zijn tegenstanders bekeken. De makers wisten tien nog levende boksers voor hun camera te krijgen, waaronder grootheden als George Foreman, Joe Frazier, Larry Holmes en Leon Spinks. Zij spreken, in redelijk chronologische volgorde, over hun ervaringen met Ali als mens maar vooral als opponent en wat hun onderlinge duel(s) voor hen persoonlijk en hun bokscarrière heeft betekent. Los van deze interessante invalshoek wordt er tevens een blik gegund op de achtergronden van de sprekers, die zonder uitzondering boeiende verhalen te vertellen hebben. Opvallend is wel dat een groot deel van die verhalen, wegens spraakgebreken van de boksers, ook voor de Engelstalige kijkers ondertiteld moet worden.

Kracht

~

Dat archiefbeelden een grote rol spelen mag geen verrassing zijn, maar de film leunt vooral op de gesprekken met de oud-boksers. Deze portretten zijn bijzonder fraai gefilmd met een RED digitale camera en extreme scherpteondiepte als stijlmiddel. De kracht van de makers (zoveel tegenstanders van Ali voor de camera krijgen), blijkt in de praktijk ook een nadeel te zijn. De verhalen van de bekende en minder bekende tegenstanders van Ali zijn enorm interessant; elke wedstrijd en elke tegenstander zou ook een eigen film niet misstaan hebben.

Uit de documentaires When We Were Kings (over de ‘Rumble in the Jungle’ tussen Ali en George Foreman) en onlangs nog Thriller in Manilla over de strijd tussen Ali en George Frazier, blijkt dat dergelijke confrontaties enorm boeiende films kunnen opleveren. In Facing Ali wordt echter noodgedwongen met zevenmijlslaarzen door de verhalen heen gelopen, waarbij het oversentimentele einde de documentaire geen recht doet. De spreektijd per geïnterviewde is door het aantal personen dat aan het woord moet komen beperkt te beperkt ben je geneigd te denken. Als introductie op de carrière van zowel Ali als zijn tegenstanders zijn het boeiende verhalen, maar het smaakt naar meer.

De dvd wordt in een kale versie geleverd: er is geen enkele extra. Iets dat wel het geval is bij de Amerikaanse release, waarop drie featurettes staan.