Film / Films

Monsters, Inc.

recensie: Monsters, Inc.

Ze hebben zichzelf weer eens overtroffen. Vergeet Shrek, vergeet alles wat Dreamworks heet, want Pixar is het helemaal. In Monsters Inc. bewegen miljoenen computergestuurde haartjes afzonderlijk van elkaar, raken er levensechte sneeuwvlokken in verstrikt en hebben de makers ook nog kans gezien om een briljant idee om te werken naar een bijzonder vermakelijk script. Eigenlijk is een recensie van één woord al voldoende: kijken.

~

De griezels in Monstropolis werken voor Monsters Inc., een bedrijf dat kinderen bangmaakt en hun angstkreten verzamelt, die gebruikt worden voor de stroomvoorziening van de stad. Hun motto: “We scare because we care”. Maar de monsters zijn eigenlijk bang voor de kinderen, want die kleine kleuters zijn giftig. Wanneer zo’n hummeltje per ongeluk de monsterwereld in wandelt is dat het begin van een geweldig chaotisch avontuur.

De blauwe bangmaker Sulley (stem: John Goodman) is verantwoordelijk voor het kindje, dat hij Boo noemt. Samen met zijn hysterische partner Mike Wazowski probeert hij haar door de juiste uitgang de monsterwereld weer uit te werken, maar de juiste deur is niet zo gemakkelijk meer te vinden. Chaos alom als de afspraakjes van Mike in gevaar komen, de promotie van Sulley op de tocht komt te staan en helemaal wanneer gemene collega Randall lucht krijgt van het kleutertje.

~

Adembenemende verwikkelingen en slimme grapjes buitelen over elkaar in de anderhalf uur die deze film lang is. Monsters Inc. is bevolkt met vele memorabele figuren, maar het hyperactieve oog op pootjes Mike Wazowski (ingesproken door Billy Crystal) steelt de show. Hoe de makers uit een oog en een mond zoveel verschillende gelaatsuitdrukkingen weten te halen is een raadsel.

Cynischere critici dan ik zullen Shrek misschien prefereren boven Monsters Inc.. Shrek heeft inderdaad meer inside jokes en ook hardere grappen. Maar niet alleen de animatie is in Monsters Inc. stukken beter, het verhaal is ook nog eens origineler. Shrek is het frivole antwoord op Beauty and the Beast, Monsters Inc. is nog met niets te vergelijken. Een-nul voor Pixar. Dreamworks moet met een goed antwoord komen.

PS: Kom op tijd, want voor Monsters Inc. draait een aardig filmpje over schattige vogeltjes. En blijf na afloop natuurlijk even zitten voor de bloopers.
Wie zich tegen de storm aan grappen wil weren, leze de pagina Trivia op IMDB. En wie vast wil weten wat voor groen vlees hij in de kuip heeft, kijke naar de geniale trailer Charades.