Film / Films

Nestblijver saboteert familiediner

recensie: Prejudice (dvd)

Steeds meer jongeren blijven langer thuiswonen. Lekker makkelijk. Het eten staat klaar, je was wordt gedaan. De tijd dat ouders vooral je vrijheid beperkten ligt al even achter ons. In de Belgische film Prejudice zien we ook zo’n nestblijver.

Cédric (Thomas Blanchard) is 32 jaar. Hij is geobsedeerd door Oostenrijk, luistert naar jodelmuziek en bouwt aan een landkaart. Zijn grote wens is om op reis te gaan naar het Alpenland. Ondertussen leggen zijn bemiddelde ouders hem in de watten. Dat er een steekje los zit aan Cédric wordt al snel duidelijk. Maar, de jonge Belgische regisseur Antoine Cuypers laat mooi in het midden waar het aan schort. Zijn bed is voorzien van dwangbanden, zijn kamerdeur kan alleen van buiten op slot en zijn familie vertrouwt hem niet met kleine kinderen. Tegelijkertijd stellen zijn ouders zich steeds zorgzaam en begripvol op en bedelven ze hem onder pseudo-liefde.

Het diner

Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Tijdens een gezamenlijk familiediner explodeert de boel. Cédrics zus kondigt een zwangerschap aan, waarna Cédric zijn familie het bloed onder de nagels vandaan haalt door zich beledigend en kinderachtig op te stellen. Hij buit zijn positie van buitenbeentje genadeloos uit. Het is een klassieke situatie die we kennen uit Festen, een bijna documentair realistisch verslag van een familieruzie. Maar regisseur Cuypers pakt het theatraler aan. Door middel van een suggestieve cameravoering en een bijna kunstmatige setting – een duister landhuis, een apocalyptische onweersbui en een donker sprookjesbos – voert hij het naderende gevoel van onheil vaardig op, zonder dat er sprake is van een duidelijk plot.

Acteursfilm

Prejudice is vooral een acteursfilm waarin de spelers zich uit kunnen leven op onderhuidse spanningen. Voor een debutant heeft Cuypers de beschikking over niet de minste spelers. Blanchard is een gelauwerd theateracteur, Ariane Lebed, die de zus speelt, viel eerder op in The lobster, moeder Nathalie Baye kennen we uit Laurence Anyways. Daarnaast zien we zowaar de oude rocker en TC-Matic-frontman Arno Hintjes in de rol van ambivalente vader.
De Engelse dichter Philip Larkin wist het al:

They fuck you up, your mum and dad,
they may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
and add some extra, just for you.

Cuypers laat in Prejudice een treffend staaltje zien van de vernietigende kracht van families. Een ijzersterke debuutfilm.