Film / Films

The Insider

recensie: The Insider

.

The Insider vertelt het verhaal van dr. Jeffrey Wigand, een werknemer bij een grote sigarettenproducent die nadat hij ontslagen wordt zijn verhaal kwijt wil aan 60 Minutes, het actualiteitenprogramma van de Amerikaanse zender CBS.
“Zijn verhaal” gaat in ins1.jpgdit geval over de leugens die door de producenten van sigaretten worden verspreid over wat ze nu echt in die dingen stoppen. Lowell Bergman, de producent van 60 Minutes duikt op het verhaal, dat al gauw uitgroeit tot een nationale mediasensatie en een persoonlijke tragedie.

Michael Mann is ooit begonnen als regisseur bij de politieserie Miami Vice, maar heeft zich in de loop der jaren weten te ontwikkelen tot een regisseur die met veel visuele bravoure en goede acteurs zijn verhalen neerzet, en The Insider is daarop geen uitzondering.
Allereerst is daar Al Pacino, wiens acteerstijl vrijwel nooit verandert maar altijd fascinerend is om naar te kijken, als de keiharde producent Bergman, die koste wat kost de waarheid op het scherm wil brengen. Jeffrey Wigand, de insider uit de titel,

~

wordt gespeeld door Russell Crowe, een acteur die we in de gaten moeten houden.

The Insider is een goeie film; hij duurt alleen veel te lang. Dit is niet zozeer te wijten aan de fysieke lengte van de film – ik heb niks tegen drie uur cinema – maar wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de focus van de film na ongeveer twee uur opeens verschuift van Wigand naar Bergman. Tot dan toe hebben we vooral met Wigand meegeleefd, van de eerste aarzelingen over het wel of niet in zee gaan met 60 Minutes tot het weglopen van vrouw en kinderen, maar het laatste uur is vrijwel geheel gereserveerd voor Bergman en zijn persoonlijke motieven om het programma uitgezonden te krijgen. Die zijn misschien voor journalisten erg interessant, ins3.jpgmaar voor de gewone man, die zich twee uur lang heeft ingeleefd in de emotionele wereld van iemand die vindt dat de waarheid verteld moet worden, is het alsof hij een epiloog van een uur voorgeschoteld krijgt.

Ondanks het briljante camerawerk van Dante Spinotti en de mooie muziek van ex-Dead Can Dance-lid Lisa Gerrard weet The Insider slechts als docu en niet als drama te overtuigen, en dat is jammer.