Doofpotaffaire
De Britse regisseur Ken Loach ademt sociaalrealisme. Met zijn vaste scenarioschrijver Paul Laverty toont hij huursoldaten in Irak, waar Westerse belangen belangrijker zijn dan rechtvaardigheid. In Route Irish onderzoekt ex-huurling Fergus de dood van zijn boezemvriend Frankie. Hij komt tot een schokkende conclusie en neemt drastische maatregelen. Niet het beste werk van Loach en Laverty, wel zeer de moeite waard.
Route Irish onderzoekt ex-huurling Fergus de dood van zijn boezemvriend Frankie. Hij komt tot een schokkende conclusie en neemt drastische maatregelen. Niet het beste werk van Loach en Laverty, wel zeer de moeite waard.
Liverpool, 2007. Rouwende mensen komen samen voor een kerkdienst. Fergus kan niet geloven dat zijn vriend is overleden. Hij wil hem nog zien, maar de priester weigert de kist te openen. Frankie is te verminkt en zijn lichaam is niet meer compleet. ’s Avonds laat Fergus zich opsluiten in de kerk en licht hij zelf geëmotioneerd het deksel. Al direct na de begrafenis begint hij vragen te stellen. Frankie was voor het geluk geboren, een ongeluk is uitgesloten.Gevaarlijkste weg ter wereld
Het tragische incident vond plaats op Route Irish tussen het vliegveld van Bagdad en de militaire Green Zone. Tijdens de oorlog in Irak was dit de gevaarlijkste weg ter wereld. Zelfmoordacties, bermbommen en hinderlagen waren schering en inslag. Frankie begeleidt drie Colombianen en wordt slachtoffer van een aanslag. Fergus twijfelt aan de officiële lezing en start een onderzoek. Om de vragen van Frankie’s vriendin Rachel te beantwoorden maar ook voor zijn eigen gemoedsrust. Fergus verleidde Frankie destijds om als huursoldaat grof geld te gaan verdienen.
De zoektocht naar de waarheid komt in een stroomversnelling door de vondst van een mysterieuze telefoon. Hierop staat een filmpje waarin een Iraakse taxi onder vuur wordt genomen. We zien dat de inzittenden het leven hebben verloren en horen hoe Frankie een collega beschuldigt. Na de gedachte dat de dood van Frankie het directe gevolg is van deze schietpartij, wordt Route Irish een mix van drama en thriller. Het gebruik van authentieke oorlogsbeelden versterkt dit.
Vol overgave
Over de oorlog in Irak zijn al veel films gemaakt, vooral van Amerikaanse makelij. Denk maar aan The Hurt Locker (specialist maakt bommen onschadelijk), In the Valley of Elah (vader zoekt vermiste zoon) en Green Zone (officier speurt naar zogenaamde massavernietigingswapens). Ook Engeland was direct betrokken in de strijd. Aanleiding voor Ken Loach om in zijn traditie van engagement van Route Irish een politiek pamflet te maken. Een antioorlogsfilm met corruptie als thema die resulteert in een schrijnend persoonlijk drama.