Film / Films

Mauvaises Fréquentations

recensie: Mauvaises Fréquentations

.

Veertienjarige meisjes en de liefde; een rampzalige combinatie als je het mij vraagt. Lichamelijk nog niet volgroeid, geestelijk nog niets te bieden maar wel behandeld willen worden als een volwassen vrouw. Dat soort jonge meisjes zoeken vaak hun heil in de liefde. De liefde als medium om serieus genomen te worden. Waar die drang toch vandaan komt is mij al jaren een raadsel. Misschien een hormonaal effect of een chronisch gebrek aan geduld. Met de meeste van deze meisjes komt het later allemaal goed; eindelijk een kerel die haar niet belazert, een eigen inkomen, huisje en een tweeling in de buik. Jaren later lachen op een knullige manier om hun eigen bokkensprongen. De charme van deze opwellingen zullen de meeste vrouwen jammer genoeg nooit inzien, niet wetende dat het heel wat slechter met ze had kunnen aflopen.

~

Delphine is een lief en onschuldig meisje van vijftien. Ze ziet er schattig uit en daar baalt ze natuurlijk van. Ze wil populair zijn en erbij horen. Wanneer er een nieuw meisje op school komt, kijkt Delphine ontzettend tegen haar op. Olivia heet ze, heeft dreadlocks en draagt veel make-up en punkie kleding. Wanneer Delphine Olivia een brief schrijft lijken de meisjes meer op elkaar dan op het eerste gezicht gedacht zou worden. Delphine en Olivia worden hartsvriendinnen, en voor het eerste in Delphine’s jonge leventje begint ze zich vrouw te voelen. Wanneer een meisje zich vrouw gaat voelen, daar is het de tijd voor de man om op het toneel te verschijnen. Delphine valt voor de akelige Laurent. Laurent is een onbetrouwbaar sujet en straalt dat ook van alle kanten uit. Delphine ziet in Laurent haar prins op het witte paard en heeft voor de rest oogkleppen op. Laurent en zijn maat Alain hebben genoeg van dat lullige Frankrijk en willen naar Jamaica emigreren. Dat kost natuurlijk een hoop geld, en dat hebben de meeste kinderen van veertien nog niet.

Laurent is niet op zijn achterhoofd gevallen en komt met en briljant idee: als Delphine en Olivia nou eens wat jongens zouden pijpen voor vijfentwintig gulden per beurt, dan zou het benodigde geld er snel zijn. Blind van liefde voor Laurent besluit Delphine een heuse hoer te worden. En dat al op veertienjarige leeftijd! Olivia is woest, maar besluit omwille van Delphine ook haar lichamelijke integriteit op te geven. Delphine pijpt voor Laurent en Olivia pijpt voor Delphine. De zaken gaan goed, de meeste jongens op school willen best vijfentwintig gulden betalen voor een pijpbeurt. Wanneer de centjes binnen lijken te zijn lijkt niets meer wat het is; haar loverboy blijkt toch niet zo over te lopen van liefde voor Delphine. Delphine gelooft er allemaal niets van en blijft tot het bittere einde haar puberpooier verdedigen.

Delphine, geacteerd door de uitstekend debuterende Maud Forget, laat een pubermeisje met al haar naïviteit en gedrevenheid zien. Haar liefde is de ware, er is niets dat ze niet voor hem zou doen. Toch raakt Mauvaises Fréquentations niet de juiste snaar. De kijker wordt niet meegesleept in het prostitutiedrama. De meisjes pijpen, wij blijven slechts kille voyeurs. In de overvloed van Frans realistische films is Mauvaises Fréquentations noch een debacle noch een hoogvlieger.