Film / Films

Influencer met dertigersdilemma

recensie: Magnus von Horn – Sweat (IFFR)

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: niets is wat het lijkt op het internet. Regisseur Magnus von Horn laat in Sweat de menselijke kant zien van influencers die op sociale media een jaloersmakend leven lijken te lijden. Fitness influencer Sylwia heeft dan wel 600.000 volgers, sponsordeals en een prachtig uiterlijk, maar eigenlijk is ze ontzettend eenzaam.

Ze zijn de marketingtool van de laatste jaren: influencers. Door foto’s en filmpjes van zichzelf te posten krijgen de bloggers en vloggers sponsordeals, gratis spullen en een alsmaar groeiend aantal volgers. Merken maken graag gebruik van deze relatief goedkope vorm van reclame. Sweat volgt drie dagen uit het leven van fictieve influencer Sylwia. De fitnessgoeroe heeft een bomvolle agenda waarvan ze elk aspect deelt met haar volgers. Het leven buiten Instagram is echter niet zo rooskleurig. De familie van Sylwia snapt niets van al dat gesport en veganistisch eten. En bij gebrek aan een liefdespartner is haar hondje Jackson Sylwia’s levensgezel. Als ook haar laatste vrijgezelle vriendin een man ontmoet en aan kinderen begint, komt Sylwia erachter dat een online leven toch niet zoveel voorstelt.

Sociale mediatraining

Aangezien Sweat één hoofdpersoon heeft en slechts enkele bijrollen met tekst, is Sylwia bijna alle honderd minuten in beeld. Het merendeel zelfs in close-up. Storend is dat niet, want actrice Magdalena Kolesnik speelt de rol van Sylwia met verve. De sportoefeningen, het gebruik van allerlei telefoonattributen en het posten van sociale mediacontent gaan haar geloofwaardig makkelijk af. De actrice schijnt een jaar voor de opnames dan ook verplicht de leefwijze van een influencer geadopteerd te hebben, om haar rol goed neer te zetten. Een geslaagde training, aan elk aspect is gedacht.

Menselijke kant

De meningen over influencers zijn verdeeld. Je moet wel flink van jezelf houden om je persoonlijke leven online te gooien en zo nog fans te krijgen ook. Dat is nogal wat voor de meeste nuchtere Hollanders. Sweat zet aan tot denken, want er wordt vaak vergeten dat een influencer een echt persoon is. Op internet is het erg makkelijk om even snel een bekritiserende reactie achter te laten. Maar wat doet dat met de ontvanger? Daarnaast snijdt regisseur Magnus von Horn een pijnlijke situatie aan die veel eind-twintigers en begin-dertigers bekend voorkomt. Want hoewel de wereld anno 2021 aan de voeten van vrouwen lijkt te liggen, is het alsnog ongemakkelijk om onvrijwillig als laatste vrijgezel over te blijven terwijl iedereen een gezin aan het stichten is.

Sweat is vanaf donderdag 4 februari te zien op het IFFR.