Film / Documentaire

Heimwee naar een Amsterdams bordeel

recensie: Anna van ’t Hek – Yab Yum

De kans dat je er geweest bent, is vrij klein. De kans dat je ervan gehoord hebt, juist groot: Yab Yum. In de gloriedagen van het oude Amsterdam, voordat de stad werd overgenomen door hipsters en bakfietsen, was het bordeel een iconische plek waar alles kon wat God verboden heeft. Heb je niet gehoord van de hoogtijdagen van de club, dan waarschijnlijk wel over de ondergang van Yab Yum: eigenaar Theo Heuft werd afgeperst, verkocht zijn geliefde club aan de onderwereld en daarna was het gedaan met de pret.

Het verhaal van Yab Yum is intrigerend, vond ook regisseur Anna van ’t Hek (bekend van onder andere de Videoland-serie Badr en inderdaad ook als ‘de dochter van’). Ze verzamelde de oude harde kern van Yab Yum en vertelt samen met hen het verhaal van het oude Amsterdamse icoon. Anna: ‘De angst voor de dagelijkse sleur en de drang om de braafheid en burgerlijkheid van het bestaan te ontvluchten, fascineren me. Ik voel me iedere keer weer aangetrokken door mensen met prachtige verhalen die aan een zijden draadje hangen. Ik wilde deze documentaire maken, niet alleen uit nieuwsgierigheid voor dit ooit zo legendarische bordeel, maar ook om dit in al zijn glorie en verval te kunnen laten zien.’

Spraakmakende karakters

Het resultaat is een intiem portret van de lust, geheimen en onvermijdelijke criminaliteit die achter gesloten deuren plaatsvond. Aan het woord komen oprichter en eigenaar Theo Heuft, manager Mitch, barmannen Rob, Tonnie en Pietje, prostituees Maureen en Iris en vaste gast John. Aan de hand van anekdotes en herinneringen geven ze een beeld van hoe het nachtleven in Yab Yum eraan toe ging. Ze vertellen over de feesten en de legendarische sfeer, maar ook over het keerpunt – voor zover ze daar over kunnen vertellen. De verhalen van de mannen zorgen ervoor dat je er bijna zelf had willen zijn, gewoon om even te kijken hoe het was. De vrouwen halen ook positieve herinneringen op, maar het nachtleven als ‘gastvrouw’, zoals de prostituees genoemd werden, was toch beduidend anders dan dat van de (bar)mannen. De heren hebben het vooral over het clubgevoel dat Yam Yum zo populair maakte en benadrukken dat niet iedereen ‘mee naar boven’ ging. Maureen en Iris vertellen echter openlijk over hun seksuele ervaringen en hoe ze in dit werk terecht zijn gekomen. Die verhalen staan in schril contract met de gezellige bende die door de mannen beschreven wordt.

Tijd voor feest

Je hoeft geen fan van de stad Amsterdam te zijn om deze documentaire te waarderen. Met de documentaire Yab Yum krijg je een kijkje in het verleden, vraag je je af of zoiets nog zou kunnen bestaan in het huidige tijdperk (manager Mitch denkt van wel) en krijg je stiekem toch ook wel zin in een feestje. Hoewel dat gevoel natuurlijk versterkt wordt door het gebrek aan feesten in deze coronatijd. De film roept ook respect op voor de werknemers van de club. Want hoewel iedereen mondjesmaat vertelt over de inmenging van Klaas Bruinsma en de rest van de Amsterdamse onderwereld, wordt wel duidelijk dat ze dingen hebben meegemaakt die de gemiddelde Nederlander de pet ver te boven gaan.

Yab Yum is vanaf 25 februari te zien op picl.nl, via de Picl app en Vitamine Cineville.