Een explosieve roadtrip
Wie zegt dat bejaarden er maar een saai leventje op na houden? De honderdjarige Allan verlaat huis en haard en laat een spoor van dood en chaos achter in deze Zweedse zwarte komedie. Een geslaagde boekverfilming die door hoogtepunten uit de geschiedenis heen walst.
Denken leidt tot niets
Forrest Gump Tijdens de roadtrip blikt Allan terug op zijn, op z’n minst interessant te noemen, verleden. Hoewel hij maar een simpele ziel is, blijkt hij bij toeval belangrijke rollen te hebben gespeeld in historische gebeurtenissen of deze zelfs in gang te hebben gezet. Zijn goedheid en zijn liefde voor explosies hebben hem door de jaren heen interessante vrienden opgeleverd, waaronder de dictatoren Franco en Stalin. Hij danst met Stalin, drinkt met Harry S. Truman, ontdekt de atoombom en stopt de Koude Oorlog. Voor de stoïcijnse Allan zijn dit de normaalste zaken van de wereld en hij houdt zich dan ook stug vast aan zijn moeders mantra ‘denken leidt tot niets’. En juist die kalmte maakt Allan zo sterk binnen de absurde wereld. De vergelijking met is dan ook snel gemaakt.
Zweedse humor
De 100 jarige man Herngren laat de zwarte humor moeiteloos overvloeien in verfijnde slapstick, zonder dat het te cliché wordt. De scènes en dialogen die een clichématige neiging hebben, worden door de Zweedse luchtigheid meteen minder storend en zelfs grappig. Bij tijd en wijlen is voorspelbaar, maar geen moment saai. Dat komt voornamelijk omdat Herngren het heden en het verleden goed met elkaar weet te verweven. Gustafsson speelt hierin een grote rol. Zijn vertolking van de jonge én de oude Allan is zeer overtuigend. Samen met de andere goed uitgediepte personages maakt hij van deze film een geslaagde boekadaptie. Met een niet al te grote filmbudget heeft Herngren het toch voor elkaar gekregen menig dure Hollywood komediefilms te overtreffen.