Film / Films

Three Kings

recensie: Three Kings

.

Het goud is gauw genoeg gevonden en de vier kameraden rekenen zich rijk. Snel laden ze de broodjes goud in Louis Vuitton-tassen, maar het loopt allemaal niet zo gesmeerd als ze denken. Tijdens hun strooptocht zien ze zich, na een aantal incidenten, genoodzaakt om het voor de woestijnbevolking op te nemen. Vier soldaten, een grote groep Irakese dorpelingen en een vreemde tocht door mijnenvelden en met limousines volgt.

Grote boodschap van deze film is dat het optreden van het Amerikaanse leger in de Golfoorlog laks was. Die boodschap ligt er dik op, maar is nergens storend. Aanvankelijk schuiven de goudzoekers de Irakezen ruw opzij; lastige vrouwen die voor hun baby’s om melk vragen, kunnen ze niet gebruiken.

De toon van de film is vrij hard. Scherpe grappen, gelikte actiescènes en gruwelijke oorlogstaferelen wisselen elkaar in vlot tempo af. De regisseur, David O. Russel, heeft zijn best gedaan om er geen standaardactiefilm van te maken. Bij tijd en wijle zijn de beelden schokkend, dan weer dramatisch en de cameravoering is documentaire-achtig en vernieuwend. Een voorbeeld van prachtig camerawerk is de schietpartij in het woestijndorpje, waar je je plotseling in een western waant.

George Clooney heeft lang in ER gewerkt en het komt dan ook goed uit dat hij in de buurt is als één van zijn partners in crime, Troy Barlow (goede rol van Mark Wahlberg), wordt neergeschoten. Buisje in de borst en lopen maar weer. De biddende Chief Elgin wordt vertegenwoordigd door Ice Cube en Spike Jonze zet een prima rol neer als Conrad Vig, de vierde koning, die er eigenlijk maar een beetje bij hangt. Toch maakt hij zeker deel uit van de goudzoekers, dus de enige aanmerking op deze harde film met prachtige beelden is de titel: Four Kings was beter geweest.