En janken maar

‘Van de producent van Komt een vrouw bij de dokter’. Zo wordt De gelukkige huisvrouw op de website aangeprezen. De naam van de regisseur was nergens te bekennen. Niet leuk voor Antoinette Beumer, maar het was wel meteen duidelijk op welk publiek haar debuutfilm aast.
Ook zonder de verwijzing naar die producent ligt een vergelijking met
~
Lea’s bevalling begint ook vrij kolderiek, maar naarmate er grote en gevaarlijk uitziende tangen in beeld komen, slaat de lol om in afgrijzen. De casting is cruciaal in deze film. Het lukte Van Houten om de op het oog oppervlakkige, egocentrische trut Lea een zekere kwetsbaarheid mee te geven, waardoor ze iemand wordt om je om te bekommeren. Als Lea in een psychose belandt, wordt de film serieuzer, al blijft de toon opvallend luchtig. Een enkele keer neemt het zwaar aangezette drama de overhand, zoals wanneer Lea met haar overleden vader praat. Maar voor het overgrote deel weet Beumer het verhaal goed te doseren. De acteurs, met name de geweldig spelende Van Houten, doen de rest.
Verdriet
~
Beumer mag dan verontwaardigd zijn geweest over de verwijzing naar KEVBBD, ze moet dat gegeven toch in haar achterhoofd hebben gehouden. Waarom zet je anders Waldemar Torenstra in de stromende regen met een baby op zijn borst, en laat je hem langzaam zwaaien naar zijn vrouw die naar het gekkenhuis vertrekt, met een triest zingende Anouk op de achtergrond? Je kunt net zo goed op de poster zetten: ‘de film waarbij niemand het droog houdt’.