Boeken / Fictie

Sleutelroman?

recensie: Vonne van der Meer - De vrouw met de sleutel

.

Sommige verhalen vormen een raamvertelling, zoals Duizend-en-één-nacht met vertelster Scheherazade. Maar meestal is een verhaal een geheel op zichzelf staande gebeurtenis. De vrouw met de sleutel van Vonne van der Meer zit daar ergens tussenin.
De vrouw met de sleutel geeft een inkijk in de alledaagse werkelijkheid van gewone mensen. Met de daarbij behorende verborgen geheimen. Het gaat over eenzaamheid, zelfmoord, vreemdgaan, angst, verdriet, tegenslag en doorgaan. Kortom: al die zaken die het leven interessant maken. De levens van zowel Nettie als diegenen aan wie ze voorleest, zijn complexer dan eerste gezicht kan worden vermoed. En daarmee is ook dit boek een interessant geheel geworden.

Misschien is het niet meteen een spectaculaire aanvulling op het oeuvre van Van der Meer, maar daarmee zeker nog geen niemendalletje, dankzij de diversiteit in stijl en personages. De vrouw met de sleutel is gewoon een aangenaam en leesbaar boek over de mensen om je heen. En daarmee raakt het je. Van der Meer leverde een lekker tussendoortje af voor de komende zomerse dagen.