Boeken / Fictie

Doemscenario

recensie: Ruben van Dijk - Graan

2012 komt er als jaar, dankzij de Mayakalender, niet zo goed vanaf als het gaat om het voortbestaan van onze aarde. Konden we onlangs de desastreuze gevolgen van het einde der tijden op het witte scherm van dichtbij bewonderen (2012), nu is er een alternatief scenario in Ruben van Dijk’s nieuwe eco–thriller.

In de eco–thriller Graan wordt de wereld geconfronteerd met een geheimzinnig graanvirus. Het gevolg is dat er wereldwijde voedseltekorten ontstaan en er alom paniek uitbreekt. Koortsachtig zijn wetenschappers over de gehele wereld op zoek naar een remedie. Een paar mensen zijn niet zo ontevreden over de desastreuze ontwikkelingen. Integendeel.

Cliché
‘De een zijn dood, is de ander zijn brood.’ Zo ook in dit geval. Sommige mensen boeren goed bij het gebrek aan graan en de ontstane wereldwijde onrust. Door slim gebruik te maken van de gebeurtenissen, en deze waar nodig te manipuleren, weet deze groep mensen immense winsten te behalen door middel van speculaties op de beurs. Zoals het een goede thriller betaamt, is er echter iemand die onraad ruikt en een eenzame kruistocht begint tegen dit onrecht.

Inderdaad komen alle clichés uit het thrillergenre in Graan voorbij. De onverwachte held, blunderende geheime diensten en de wonderschone behulpzame dame. Maar ook de aan lager wal geraakte, drinkende rechercheur en achtervolgingsscènes; noem het maar op en het is in deze thriller opgenomen. Dat klinkt echter erger dan het daadwerkelijk is. Ruben van Dijk verstaat zijn schrijversvak. Met Graan heeft hij een thriller geschreven met Amerikaanse allure. Op vlotte, onderhoudende wijze neemt hij je mee op avontuur. Dit is een thriller volgens het boekje. Een regelrechte page turner.

Eco
De ondervonden spanning is niet alleen te danken aan het thrilleraspect van het boek. De donkere toekomstvisie die hier geschetst wordt, speelt namelijk een grote rol in de beleving van het verhaal. Er is niet voor niets sprake van een eco–thriller. De manier waarop wij omgaan met onze grondstoffen en de daardoor ontstane opwarming van de aarde speelt hier een grote rol. En dat is geen rooskleurige rol. Ruben van Dijk ontvouwt een toekomstvisie die je niet in de koude kleren gaat zitten.

Ruben van Dijk is een pseudoniem voor Thomas van Slobbe. Hij is al jaren actief in de vaderlandse milieubeweging. Voor zijn schrijverschap kan hij dan ook putten uit jarenlange ervaring uit de eerste hand. Hij bezit veel inside-informatie over hoe politiek en bedrijfsleven omgaan met de milieuproblematiek. Het geschetste mogelijke toekomstbeeld wordt dan ook angstaanjagend realistisch. Bij het omslaan van de ene pagina na de andere bedenk je dan ook dat je nu toch echt het licht maar eens uit moet gaan doen. Maar eerst nog één bladzijde lezen.