Boeken / Fictie

Dubbelop

recensie: Rick de Gier - Nineve

.

Enige nuance is echter op z’n plaats. Het boek is heel goed op zichzelf te lezen, zonder de muzikale ondersteuning. De cd Outtakes From The Revival Songbook is als album duidelijk bedoeld als ondersteuning van het verhaal. Hierdoor is het album zelf minder consistent dan eerdere releases van de Utrechtse band Ponoka. Plaatsing onder de boekensectie lijkt dan ook iets meer op z’n plaats.

Catchy
Nineve is het debuut van Ponokafrontman Rick de Gier en verhaalt over Daan, die zijn christelijke opvoeding ziet uitmonden in het ontstaan van de band The Revival Songbook. Daan bewerkt traditionele christelijke liedjes tot catchy popsongs. Een handeling waar hij zich enigszins voor schaamt, maar die aanslaat bij het onwetende grote publiek. The Revival Songbook wordt een hit. Niemand heeft door dat de nummers gebaseerd zijn op bekende gospelsongs.

Het verhaal is vlot geschreven. Aan de ene kant is er de herkenbaarheid van de Utrechtse omgeving waarin het zich grotendeels afspeelt en aan de andere is er de vervreemdende kloof tussen de popscene en de christelijke achtergrond van Daan. Deze twee lagen completeren elkaar en zorgen voor een aangename leeservaring die zowel toegankelijk als diepgaand is.

Geheel

Nineve bestaat uit twintig korte hoofdstukken, die allemaal voorzien zijn van een gelijknamig begeleidend nummer op de cd. En hoewel de samenhang tussen de nummers muzikaal gezien niet heel groot is, sluiten de nummers naadloos aan op de bijbehorende hoofdstukken in het boek. Ze vormen prachtige sfeerbeelden bij het net afgeronde hoofdstuk. Het boek vertelt het verhaal, de cd versterkt de emotie.

De combinatie van boek en muziek werkt uitstekend en verhoogt de lees- en luisterervaring. Na elk hoofdstuk kijk je reikhalzend uit naar het bijbehorende nummer op het album. En, op wellicht twee wel heel korte instrumentale nummers na, stellen de liedjes eigenlijk nooit teleur. Zowel boek als cd zitten prima in elkaar, maar de combinatie vormt echt een meerwaarde.

Er is op de valreep echter toch één klein minpunt te noemen: de website. Die stelt niet zo heel veel voor. Wat tekstfragmenten en een drietal te beluisteren nummers van de cd. Er is dan nog de mogelijkheid je aan te melden voor een nieuwsbrief met gratis cd-tracks, maar die lijkt niet te werken. Voor een verder geslaagd crossmediaal product laat deze site behoorlijk te wensen over. Hier had meer in gezeten. Gelukkig worden we al genoeg verwend met het boek en de cd, dus zullen we dit schoonheidsfoutje door de vingers zien.