Boeken / Non-fictie

Geinige anekdotes zonder samenhang

recensie: Mels van Driel - Sport & seks. Het spel en de knikkers

.

Deze keer stort Van Driel zich op de sportwereld. Hoe verhouden sport en seks zich tot elkaar? Aan de hand van de psychologie, sociologie, geneeskunde, poëzie, sportjournalistiek en cultuurgeschiedenis onderzoekt Van Driel het verband tussen deze twee vrijetijdsbestedingen.

Afwijkende buitenechtelijke hoogstandjes
In driehonderd bladzijden van Sport & seks neemt schrijver en seksuoloog Van Driel je mee door de buitenechtelijke affaires, seksuele hoogstandjes en geneeskundige afwijkingen van de diverse sporters. Welke sporten zijn sexy en welke niet? En hoe seksueel actief zijn basketballers ten opzichte van bijvoorbeeld korfballers? Het zijn allemaal aspecten van de seksueel actieve sporter of de sportende sekser die onder de aandacht van de lezer worden gebracht.

De auteur richt zich voornamelijk op schaatsen, voetbal, wielrennen, kracht- en vechtsporten, schaken, autoracen en atletiek, maar af en toe maakt hij ook een zijsprong naar andere sporten. Bij al deze sporten is wel een seksuele anekdote aan te halen of een bijzondere kwaal te benoemen. De schade die het fietszadel bijvoorbeeld aanricht in de schaamstreek wordt treffend weergegeven met ondersteunend beeldmateriaal. Je kijkt nooit meer hetzelfde naar de wielersport.

Nut en noodzaak
Maar in tegenstelling tot het eerder genoemde Met de hand is Sport & seks geen gestructureerde zoektocht geworden. Het samenspel tussen sport en seks ontstijgt nauwelijks de dagelijkse anekdotes in RTL Boulevard. We lezen smeuïge details over het seksleven van diverse sporters, zien foto’s van mannelijk ogende vrouwelijke autocoureurs en krijgen kreunende tennissters voorgeschoteld. Maar de samenhang ontbreekt een beetje.

Terwijl je verder in het boek komt ga je op zoek naar de noodzaak. Waarom zou Mels van Driel dit verhaal willen vertellen? Wat wil hij de onschuldige sportliefhebber duidelijk maken? In de inleiding vraagt Van Driel zichzelf ook af waarom hij dit boek geschreven heeft. En het antwoord is net zo vrijblijvend als het gehele boek: ‘Dat heeft er in de eerste plaats mee te maken dat ik een sportliefhebber ben en een brede belangstelling voor journalistiek heb.’

Nog even dit, maar dat terzijde
Verwacht van Sport & seks dus geen strak afgebakende zoektocht naar de diepere psychologische en filosofische verbanden tussen sportieve activiteiten en seksuele driften. Verwacht wel een lekker luchtig en toegankelijk boekwerk met de humoristische ondertoon die we van Mels van Driel gewend zijn. Vooral in zijn terzijdes blinkt Van Driel uit, zoals in zijn verhaal over kreunende tennisvrouwen: ‘In darwinistisch perspectief zijn de geluiden bedoeld om het parende mannetje sneller te laten ejaculeren, maar dat terzijde.’ Dat u maar even een idee heeft van de benadering van de schrijver ten opzichte van het onderwerp, maar dat terzijde.