Boeken / Strip

Verschilloos

recensie: Verschilloos

Sinds kort is er een nieuwe flonkerende ster aan het stripfirmament te ontwaren: haar naam is Linda van Erve. Voor veel stripliefhebbers leek zij uit het niets op te duiken. Des te opmerkelijker is het dan ook dat ze een heel eigen stijl tentoonspreidt die zeer professioneel overkomt. Het is duidelijk dat ze flink haar best heeft gedaan tijdens haar studie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving.

~

Na een aantal optredens in verschillende (strip)bladen, was het moment daar: de eerste echte uitgave. Voor de verwezenlijking hiervan sloot zij een pact met stripwinkel Bee Dee gevestigd in Haarlem. Het resultaat mag er zijn. De aanvankelijk wat cryptische titel Verschilloos wordt na lezing van het verhaal pas echt duidelijk. Linda van Erve voert twee personages ten tonele, met elk een eigen leven en een eigen manier om dit voor even te ontvluchten. Op geraffineerde en ludieke wijze wordt er een verband gelegd tussen het tekenen van strips en het beoefenen van yoga. Hierdoor weet Linda van Erve een bijna voelbare sfeer van ontspanning en contemplatie te scheppen.

De tekenstijl is al zeer volwassen te noemen. Al komt dit niet overal tot uiting in dit album. De lijnvoering oogt hier en daar nog wat grillig en gehaast. De personages weet ze echter op een driedimensionale en geloofwaardige manier vorm te geven. Dit blijkt niet alleen uit dit boekje maar meer nog uit haar andere werk. Dat ze over dit talent beschikt, geeft haar dan ook een flinke voorsprong op andere beginnende tekenaars.

Kortom, als Linda van Erve het verstandig aanpakt, ziet haar toekomst er als striptekenaar veelbelovend uit. Het is te hopen dat stripwinkel Bee Dee dit lovenswaardige initiatief een vervolg gaat geven. Ongetwijfeld loopt er nog veel meer talent rond dat extra zendtijd verdient.