Boeken / Fictie

Een veranderde wereld

recensie: Jo Nesbø (vert. Annelies de Vroom) - De Schim

.

In De Schim keert Hole, na drie jaar in het buitenland te hebben vertoefd, terug in Oslo. Een goede bekende van hem wordt verdacht van een drugsmoord en Harry probeert de ware toedracht te achterhalen.

De terugkeer van een ex-alcoholist
Hole is niet een man met een geregeld en doorsnee leven; hij is het schoolvoorbeeld van een sleazy detective. Een man met een drankprobleem en een verbroken relatie, die zijn nachten in slonzige hotelkamers doorbrengt en zijn vermoeide lijf door het leven heen sleept. Maar tegelijkertijd beschikt hij over de gave van een glasheldere geest. En die geest zet hij in om misdaad te bestrijden en zo de donkere wereld een beetje lichter te maken.

Na een verblijf van drie jaar in Hong Kong keert Harry Hole weer terug naar Oslo. Het is hem namelijk ten gehore gekomen dat de zoon van zijn ex-geliefde Rakel vastzit op verdenking van moord op een drugsdealer. Hij probeert bij zijn oude politieteam aan de slag te gaan om zo deze moord op te kunnen lossen. Maar iedereen denkt dat de zaak al rond is en Harry Hole hoeft dus niet op enige medewerking te rekenen.

De ongezonde wereld genaamd drugs
Hole staat er dus alleen voor. En dat is niet handig, want hij blijkt al snel zijn neus in zaken te steken die in het algemeen niet zo gezond voor je zijn. Iemand probeert de macht op de Noorse drugsmarkt te veroveren door de introductie van een nieuwe synthetische drug. Het is niet handig wanneer je met je onderzoek midden in dit proces loopt te porren. En dat is wel precies wat Hole doet met zijn zoektocht naar de dader.

Hierdoor verkeert Harry Hole dan ook al snel in ongezonde omstandigheden. Nesbø weet als geen ander de vaart van een actiethriller te combineren met geloofwaardige driedimensionale karakters. De vaart neemt echter ongekende snelheden aan waardoor het verhaal uit de bocht dreigt te vliegen. Toch weet Nesbø dit te voorkomen, en daarin schuilt ongetwijfeld zijn kracht. 

Nooit meer hetzelfde
Net als je jezelf als lezer begint af te vragen waar al dat drugsgeweld heen moet leiden, worden je ergste nachtmerries waarheid. De beste verhalen zijn diegene waarbij je niet verder durft te lezen omdat je bang bent voor wat er komen gaat, maar die je vervolgens ook meteen dwingen de volgende bladzijde om te slaan. Met De Schim heeft Nesbø een dergelijk verhaal geschreven en misschien is hiermee wel het ultieme Harry Hole-verhaal verteld. Voor de fans van het werk van Nesbø zal de wereld na het lezen van dit boek in ieder geval nooit meer hetzelfde zijn.