Boeken / Strip

Indrukwekkend meesterwerk

recensie: Jean Pierre Dionet, Philippe Picaret & Jean-Claude Gal - De wraak van Arn

De stripmakers Jean-Claude Gal en Jean Pierre Dionet zijn bij het grote publiek geen bekende namen, maar genieten bij een beperkte groep een geweldige reputatie. Hoewel hun samenwerking door de vroege dood van Jean-Claude Gal beperkt bleef tot het hier besproken album De wraak van Arn en het binnenkort eveneens bij uitgeverij Sherpa te verschijnen De legers van de veroveraar, hebben ze een stukje stripgeschiedenis voortgebracht dat niet onderschat mag worden. Met deze luxueuze uitgave krijgen de liefhebbers een laatste kans om het werk van deze twee talentvolle auteurs aan te schaffen.

~

In dit omvangrijke boek zijn de verhalen De wraak van Arn en De triomf van Arn samengevoegd. Beiden verschenen ooit al eens bij uitgeverij Arboris. Het verhaal draait om koningszoon Arn, wiens vader door een tegenstrever is vermoord. Arn brengt zijn jeugd in gevangenschap door, maar wordt onderwezen door Nera, een wijze oude man, die wegens kritiek op de nieuwe heerser ook in de gevangenis is gezet. Arn weet uit zijn gevangenis te ontsnappen en vol wraakgevoelens trekt hij door een bar landschap om wraak te nemen op de man die zijn vader vermoordde en zijn jeugd verpestte. Het verhaal klinkt simpel en in wezen is het dat ook, maar de sfeer die ermee gepaard gaat is van zo’n hoog niveau dat het oppervlakkige verhaal niet stoort. De volgende tekstfragmenten zijn een mooi voorbeeld van hoe Dionnet nog meer sfeer oproept dan de prachtige tekeningen van Gal al weten voort te brengen:

Sommigen vertellen dat de reis van Arn kort was en dat hij nieuwe wegen vond…
Anderen zeggen dat hij verdwaalde…
Maar hoe overleefde hij dan de zon, de woestijn en de nachtelijke kou?

Sommigen zeggen dat zijn veldfles onuitputtelijk was…
Anderen zeggen dat hij geen veldfles had en dat het bloed van de wachters hem kracht gaf…
En dat hij tot het heetst van de dag liep.
Maar hoe overleefde hij dan?

Dit soort stukken tekst, rustig verspreid over vele pagina’s, maken dit boek een genot om te lezen en verheffen De wraak van Arn tot een episch verhaal, dat je als lezer helemaal laat meeleven met Arn. Het moge duidelijk zijn: voor de diepgang moet je ergens anders zijn en ook de handelingen van Arn zijn niet altijd even logisch, maar alles staat in dienst van het gevoel dat dit boek bij je moet oproepen. En daar slaagt het wonderwel in.

~

Zeer mooi tekenwerk

Voor dat gevoel is echter meer nodig dan sfeervolle teksten en daar doet Gal zijn duit in het zakje. Hij werkte extreem langzaam, maar het resultaat was er dan ook naar: met een buitengewone beheersing van het tekenen in zwart-wit laat Gal in dit album zien dat er met zijn dood een groot tekenaar verloren is gegaan. Sommige tekeningen lijken wel gravures, zo gedetailleerd zijn ze, en vooral de paginagrote landschappen zijn adembenemend. Als Gal een gebouw tekent dan zie je overal minuscule details en bij de landschappen is het zo mogelijk nog preciezer: werkelijk elk puntje lijkt het resultaat van een hele hoop verbeteringen. Ook de personages lijken vaak net weggelopen uit een foto. Gals beheersing van licht en donker zorgt bij vlagen voor mooier tekenwerk dan elke andere strip in dezelfde tekenstijl. Waar sommige tekenaars nog wel eens moeite hebben met de anatomie lijkt het alsof Gal moeiteloos telkens weer de perfecte houding op papier weet te zetten. Net als bij de landschappen lijkt dit te danken aan zijn eindeloze geschaaf aan elke tekening.

Hoewel De wraak van Arn niet perfect is (daar is het verhaal te voorspelbaar voor) komt het er dicht bij in de buurt. In zijn genre is het in elk geval een boek op eenzame hoogte, want door het prachtige tekenwerk van Gal en de sfeervolle teksten van Dionet ga je als lezer op in het boek, en beleef je het avontuur samen met Arn. De luxe uitgave van Sherpa is prachtig verzorgd en gelimiteerd tot 1000 exemplaren, en is voor de liefhebbers van epische verhalen of prachtig realistisch tekenwerk een absolute must.