Boeken / Strip

Stille liefde

recensie: Javier Mariscal & Fernando Trueba - Chico & Rita

.

Over muziek is al menig boekwerk geschreven. Over de liefde is zelfs nog meer op papier gezet. En de combinatie van beide is ook geen onbekende binnen de literatuur. De graphic novel Chico & Rita voegt daar een nieuw hoofdstuk aan toe.

~

De tekenstijl van Javier Mariscal sluit perfect aan op de tijdsgeest van het oude Cuba. De grote, met veel bruintinten doorspekte tekeningen ademen als het ware de jaren vijftig. De glorietijden van Havanna komen voor je ogen weer tot leven. Je ruikt haast de geur van een verse Cubaanse sigaar, die zich vermengt met de uitlaatgassen van de oldtimers. De beelden zijn vrij simpel, maar doeltreffend getekend en vormen een aanvulling op het onderliggende verhaal.

Visueel is er dus niets mis met deze uitgave, maar het feit dat de bijbehorende muziek ontbreekt terwijl je leest, is echt een minpunt. Als film (dvd-release 9 mei 2011) zal dit zeker beter uitpakken. En daarmee is de verfilmde versie van dit verhaal een regelrechte aanrader. De graphic novel is aardig, maar mist dus iets. Wellicht dat je tijdens het lezen de soundtrack van de film kunt opzetten.