Boeken / Strip

Een artistiek slippertje

recensie: Hanco Kolk - Club Paradise

Er is een ongeschreven wet dat een gerenommeerd auteur de vrijheid heeft om eens in de zoveel tijd een artistiek slippertje te maken. Welnu, na zijn veelgeprezen Meccano-serie is het de beurt aan Hanco Kolk om de Scheve Schaats Trofee in ontvangst te nemen. Het nieuwste album Club Paradise, is namelijk vlees noch vis. Het pretentieuze thema lijkt meer een excuus voor de tekenaar om zijn fraai gestileerde vrouwen voor het voetlicht te brengen. In een dagboekachtige stijl verhaalt de auteur over zijn verblijf in de Verenigde Staten, een maand na 11 september. Wat volgt is een niet bijster interessante bedevaart langs eetgelegenheden en striptenten.

~

De grote teleurstelling zit hem niet zozeer in het thema zelf als wel in de uitwerking hiervan. De auteur positioneert zichzelf als scherp observator, maar komt vervolgens niet verder dan de eendimensionale wereld om zich heen. Hij lukt hem maar niet door te dringen tot de onderhuidse emoties van de mensen die hij ontmoet. Een gemiste kans. Hanco Kolk lijkt ons te willen zeggen dat er een maand na de aanslagen niets wezenlijks is veranderd. En vooral dit kortzichtige perspectief maakt dit album zo zwaar te verteren. Dat hij zich langdurig verschanst in een striptent lijkt dan ook symptomatisch voor de teneur van het hele album.

Holle frasen

~

Om het geheel nog enigszins cachet te geven, wordt er gestrooid met bombastische metaforen. De auteur benoemt zichzelf tot oorlogscorrespondent als hij getuige is van de ‘Battle of the Sexes’ in een van de vele stripteasebunkers die Amerika rijk is. Met stoere termen (“The enemy can bleed from a wide variety of injuries. A deep cut, by buying one of the girls a cocktail”) doet hij verwoede pogingen de lezer wakker te houden. Maar zelfs deze geforceerde kunstgreep kan het verhaal niet meer redden. Het mist zelfs het geringste flintertje diepgang om maar enigszins te boeien. Het wemelt van de vlakke observaties en holle, misplaatste frasen als: “Of course I went to see Ground Zero. I felt as if I was looking at my state of mind.”

Verweesd

De auteur zelf kijkt aan het eind met tevredenheid terug op zijn exercitie. Of de lezer dit ook zo voelt, valt te betwijfelen. Gelukkig blijven daar dan altijd de fraai gestileerde tekeningen waar Kolk al jaren het patent op heeft. De pin ups die iedere linkerpagina sieren, mogen er in al hun abstracte lijnvoering zijn. Het is alleen jammer dat ze geen samenhang vertonen met het verhaal. Verweesd staren ze de lezer aan, onzeker over hun eigen rol in deze voorstelling.

Legitimiteitlabel

Het is niet helemaal duidelijk wat met Club Paradise is beoogd. Wellicht voelde Hanco Kolk zich bezwaard om enkel een plaatjesboek te maken en wilde hij er een legitimiteitlabel aan hangen. Hierdoor ligt er nu een boek in de schappen dat gezien intentie en inhoud de prijs nauwelijks waard is. Alleen voor de echte Kolk-adepten zal dit album een onmisbare aankoop zijn binnen de collectie. Op dit moment is de auteur bezig met een nieuw deel van de vermaarde Meccano-reeks. Laten we daar maar onze hoop op vestigen.

Club Paradise is te verkrijgen bij de stripspeciaalzaak. De gelijknamige overzichtstentoonstelling van het werk van Hanco Kolk is nog tot 27 november 2005 te bezichtigen in het Nederlands Stripmuseum in Groningen.