Een menselijke Elizabeth

Films over vorsten die op het moment van uitbreng nog regeren worden zelden gemaakt. Je valt immers snel in de valkuil van de hagiografie, dan wel van de ongefundeerde kritiek. In Nederland bijvoorbeeld is koningin Beatrix alleen geportretteerd in satirische tv-programma’s en enkele toneelstukken.
Het is dan ook een loffelijk streven van de Engelse regisseur Stephen Frears dat hij een film durft te maken over de huidige Britse koningin Elizabeth, The Queen getiteld. En nog wel over de meest omstreden episode uit haar regeerperiode tot nu toe: haar verkrampte reactie na de plotse dood van prinses Diana, de door haar gehate voormalige schoondochter.
~
Mededogen
Het ligt dan ook het meest voor de hand om Elizabeth in de film af te schilderen als een ongevoelige conservatieve bitch en Blair als een gladde opportunist die emoties voorwendt voor zijn eigen populariteit. Zo niet Stephen Frears, een regisseur die bekend staat om het mededogen dat hij heeft voor zijn (meestal fictieve) karakters. Hij wordt gedreven door nieuwsgierigheid over wat zich in die bewuste week nu precies achter de schermen heeft afgespeeld. Elizabeth moet tussen twee vuren hebben gestaan: dat van haar behoudzuchtige familie enerzijds en dat van het volk en zijn woordvoerder Blair anderzijds. Hoe de innerlijke strijd van Elizabeth en de gesprekken werkelijk verliepen zullen we nooit weten, maar Frears doet op basis van uitgebreid onderzoek een geloofwaardige gok.
~
De menselijke koningin
De film begint in mei 1997, als de net verkozen jonge premier Blair zijn eerste onhandige bezoek aan het paleis brengt, met een mengeling van ontzag en afkeer. Elizabeth is dan duidelijk de stijve vrouw die op politici neerkijkt, maar ze komt ook al redelijk menselijk en soms zelfs humoristisch over. Het nieuws een paar maanden later van de dood van prinses Diana komt hard aan. Elizabeth had weliswaar een hekel aan de vrouw die de familie door het slijk had gehaald, maar het gaat hier wel om de moeder van haar kleinzoons, en dus ook van de toekomstige koning.
~
Wanhopige premier
Het is aan de kijker in hoeverre hij met deze lijn mee gaat en sympathie krijgt voor de koningin; Frears dringt niemand iets op. Want ook de kant van het volk komt uitgebreid aan bod (middels archiefbeelden; het lijkt soms wel een aflevering van Andere Tijden). Wanhopig probeert Tony Blair de koningin met een bewonderenswaardige mix van onderdanigheid en doortastendheid te bewegen tot meer toeschietelijkheid. Gaandeweg voelt hij met haar innerlijke worstelingen mee, tot ongenoegen van zijn republikeinse vrouw Cherie. De complimenten van spindoctor Alastair Campbell over zijn snel groeiende populariteit wuift hij ongemakkelijk weg; daar gaat het hem niet om. The Queen is hiermee een uiterst genuanceerde en tegelijk meeslepende film geworden, een prestatie van formaat.