Lolita als Wraakengel

Als de veertienjarige Hayley (cyberpseudoniem Thonggrrrl) na wat contact via het internet afspreekt met Jeff (alias Lensman) blijkt hij een knappe dertiger te zijn die modefotograaf is. De eerste ontmoeting begint met wat wederzijds geflirt op het randje van wat acceptabel is. Deze openingsscène, door regisseur David Slade strak gevisualiseerd, speelt met een gevaarlijke chemie die zich tussen de personages lijkt te ontwikkelen.
~
Feministische Folteringen
Nadat Jeff Hayley zo ver heeft gekregen om voor hem te poseren voor wat ‘modefoto’s’ gebeurt er iets vreemds. Als Jeff foto’s maakt verandert hij al snel in een dominante maniak die ratelt over de superioriteit van modellen, terwijl Hayley verbaast is over zijn plotselinge transformatie. Een snelle montage op machinale elektronica signaleert een plotwending, waarna Hard Candy zich ontspint in een lange emotionele en fysieke lijdensweg. Die structuur doet gedeeltelijk denken aan Takashi Miikes Audition (1999), met het verschil dat Jeff vanuit het perspectief van de toeschouwer geen simpel slachtoffer is. Hayley onthult op een gewiekste manier de duistere geheimen achter Jeffs minimale en hippe façade.
~
Nihilistische stijloefening
Slades debuut is een technisch goed gemaakte wraakthriller met een messcherp script. Zo zijn Hayleys oneliners cynisch maar erg grappig als repliek op Jeffs wanhopige gesmeek. Slades regie verraadt zijn achtergrond als videoclipregisseur (o.a. voor het Warp-label). Ook heeft Slade de juiste kennis van de semiotiek van hipheid. De film bevat verwijzingen naar Jean Seberg en Goldfrapp die dienen als rookgordijnen en lokkertjes. Het vormen de tekens in de identiteitsspelletjes tussen Jeff en Hayley aan het begin van de film, maar het blijken lege hulzen te zijn waarachter de personages zich verbergen.
~