Sentimentele Wonderlanders

Hooggespannen verwachtingen leiden vaak tot teleurstelling. Dit is helaas ook het geval met Tim Burtons Alice in Wonderland. Er is veel heisa rondom de film geweest, maar het is hem niet gelukt om zijn reputatie waar te maken. De meester van de bizarre, gotische sprookjes heeft zich flink verkeken op het klassieke verhaal van Lewis Carroll.
Scenarioschrijfster Linda Woolverton koos voor een nieuwe invalshoek. In plaats van het kleine meisje dat we gewend zijn, zien we in deze film een 19-jarige Alice, die al jarenlang dezelfde terugkerende droom heeft over een ondergrondse wereld. Als ze op een dag achter het witte konijn uit haar dromen aanjaagt en ze het konijnenhol invalt, blijkt het Wonderland uit haar dromen echt en blijken alle wezens haar te kennen.
Onsubtiel
~
~
Lineair
Burton heeft van het doldwaze Wonderland van Lewis Carroll een duistere plek gemaakt die een post-apocalyptische nachtmerrie is geworden. Die had interessant kunnen zijn als de film inhoudelijk sterker was geweest. Het verhaal heeft een lineaire goed-versus-kwaad-lijn die geen verrassingen in petto heeft en doet vooral denken aan films zoals The Chronicles of Narnia. Burton heeft de botte Wonderlanders uit Carrolls boek omgetoverd in sentimentele Disneyfiguren en een ronduit saaie bewerking van het verhaal neergezet. Waarlijk een gemiste kans van Burton, van wie we toch veel beter gewend zijn.