Honger naar meer

Veel blijft onbesproken in Hunger. De stilte is een belangrijk onderdeel in het debuut van beeldend kunstenaar Steve McQueen, wiens achtergrond duidelijk doorklinkt in deze zeldzaam indringende film. Hunger laat de toeschouwer geschokt achter, niet alleen door de verwoestende beelden maar ook door de schoonheid die nooit ver weg is.
~
Uit de sporadische achtergrondinformatie die McQueen toevertrouwt aan zijn publiek, wordt duidelijk dat het hier gaat om protesterende IRA-gevangenen in de jaren zeventig die als politieke gevangen bestempeld wilden worden. Ze verzetten zich tegen het dragen van normale kleding, besmeerden de muren met hun uitwerpselen en verzamelden hun urine om die op de gang te werpen. Deze deprimerende omgeving wordt in eerste instantie getoond door de ogen van een naamloze bewaker die elke dag voor hij naar zijn werk gaat kijkt of er geen bom onder zijn auto ligt, uit angst voor represailles van de IRA.
Hoogtepunt
~
~
Hoewel Hunger zeer zintuiglijke cinema is, mag ook de inhoud van de film niet vergeten worden. McQueen schetst een zeer belangrijke fase in de Britse geschiedenis, en doet dat voor de verandering eens niet met overvloedige dialogen maar met het grootste wapen dat de filmkunst voor handen heeft: het beeld. Zelden schoven vorm en inhoud in een regiedebuut dan ook zo naadloos in elkaar als in Hunger, dat doet uitkijken naar een nieuwe film van dit grote talent.