
Het archetype van de anti-held
Onlangs verschenen bij distributeur Living Colour drie films met Humphrey Bogart op dvd. Bogart was op het witte doek het oertype van de harde jongen: de stoere vent die niet werd gehinderd door emoties, altijd alles onder controle leek te hebben en nergens voor terugdeinsde, maar af en toe toch een greintje mededogen liet zien. Hij was altijd zichzelf en het publiek dat in zijn topjaren naar zijn films ging wist wat hen te wachten stond: een keiharde en cynische overlever maar met een flinke dosis charisma. Het archetype van de anti-held die zowel gevoelig als mannelijk was en altijd op zijn hoede, maar die goed deed als de situatie er om vroeg.
~
High Sierra (Raoul Walsh, 1941)
~
In een klassieke misdaadfilm heeft de gangster altijd controle. Alleen zo weten ze hun gevaarlijke levensstijl vol te houden. Dat Earle hier menigmaal die controle lijkt te gaan verliezen en zelfs over gevoelens lijkt te beschikken, brengt dan ook steeds de spanning terug in het verhaal. Het script van John Huston en W.R. Burnett voert het drama steeds op, maar verliest het misdaadelement nooit uit het oog. Een interessante variant op het lovers on the run-genre (denk Bonnie and Clyde, Badlands, Thelma & Louise), waarin Bogart voor het eerst zowel zijn harde als zachte kanten kon laten zien.
To Have and Have Not (Howard Hawks, 1944)
~
Bogart is Steve Morgan, een Amerikaan die op Martinique zijn hoofd boven water houdt tijdens de Tweede Wereldoorlog door het faciliteren van vistripjes voor rijke landgenoten. Hij heeft een bemanningslid, Eddie (Walter Brennan), een alcoholist die niet veel aan het bedrijfje weet toe te voegen maar waar Morgan desondanks een zwak voor heeft. Brennan is een vaste Hawks-acteur en in Rio Bravo zette hij vijftien jaar later een vergelijkbaar karakter neer. De oorlog lijkt hier ver weg, maar als de plaatselijke hotelier Morgan vraagt om te helpen bij het redden van een aantal Franse verzetsstrijders, wordt die voor het blok gezet. Hij is aanvankelijk terughoudend, maar als de plaatselijke Vichy-autoriteiten hem (en de inmiddels ook betrokken Slim) de duimschroeven aandraaien, wordt het hem duidelijk dat hij keuzes moet maken.
Howard Hawks was een groot bewonderaar van Ernest Hemingway en hij heeft ooit gezegd dat hij een goede film kon maken van diens slechtste boek. Hemingway wilde weten welk boek dat was, waarop Hawks antwoordde: “That bunch of junk To Have and Have Not.” Hawks nam dat boek vervolgens volledig op de schop. En hoewel de overeenkomsten met het drie jaar eerder verschenen Casablanca groot zijn, is dit toch een typische Hawks-film. Hij concentreert zich op de groepsinteractie, de manier waarop zijn personages reageren op druk van buitenaf en op de zorgvuldig georkestreerde maar spaarzame actiescènes.
Dark Passage (Delmer Daves, 1947)
~
De dvd’s
Alle dvd’s hebben een gelijke opzet: een korte terugblik op de film via interviews met critici en biografen, aangevuld met een verwante tekenfilm uit de Merrie Melodies-serie en een trailer. Het beeld van High Sierra is keurig en doet de prachige locaties recht. To Have and Have Not is niet gerestaureerd en dat is te zien. Wellicht komt er alsnog een poging in een later stadium. Dark Passage ziet er het best uit van de drie.